Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Feniks iz Like: Vatra mu progutala farmu, ali on ne odustaje

Farma koju je s mukom gradio mladom je Denisu Hertlu progutala vatra. A s njom i budućnost u Sjeničaku Lasinskom koju pokušava iznova izgraditi. Priča iz emisije Plodovi zemlje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Bez pomoći vodiča i Denisovih prijatelja Sjeničak Lasinski teško je pronaći. Sela nema na karti, niti do njega u elektroničke mape ucrtanih putova. Denisovo gospodarstvo skriveno je duboko u šumi a do njega vodi makadamski put dug šest kilometara. Denis je elektromehaničar. U Sjeničak Lasinski došao je kad je imao 23 godine. Imanje je kupio preko oglasnika za 8.500 eura i preselio se prije dvije godine.

Nakon potrošene sve ušteđevine, podignutog kredita, priliku da nešto zaradi morao je, kaže, potražiti u Njemačkoj gdje je radio u serverskim sobama. Nakon nekoliko mjeseci, stigao je COVID i vratili su se ovdje s 500 eura i jednim kombijem. Tako su počeli. Zasukali rukave i krenuli obnavljati imanje koje nitko nije održavao 10 godina. Alat su kupovali ovisno o tome koliko su novaca imali.

Požar progutao sve

Krenulo se od obnove prekrasne drvene kuće. Željeli su je pretvoriti u muzejski primjerak, ali posljednjeg dana veljače progutao ju je požar, do temelja je izgorjela. A s njom i sve što su imali. Utvrđeno je da je uzrok požara neispravna električna instalacija i frižider. Od muzejskog primjerka tradicijske posavske kuće ostalo je samo nekoliko fotografija:

Denisov otac je ratni veteran. Ne čudi da mu je odmah nakon požara u pomoć pritekao jedan od najboljih očevih prijatelja – Željko Jakobčić, predsjednik Udruge veterana vojne policije.

Pomoć veterana, općine i Elektre

Udruga se bavi humanitarnim radom, već je jednu kućicu kupila za vojnog invalida u Petrinji. Sada Denisu pokušavaju nabaviti kontejner, a trenutno su u tijeku radovi na poljskom WC-u. Kontejner će, kaže Jakobčić doći a našli su i majstore koji će obaviti sve radove. Općina

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: