Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Filipović: Hrvatski članovi Uprave Ine otišli bez otpremnina

Ministar gospodarstva Davor Filipović u Dnevniku je istaknuo da će doći do promjene modela upravljanja Inom, a za aferu u Ini da je zakazala cijela Uprava. Plina će, uvjerava, biti dovoljno i građani ne moraju biti zabrinuti.

Na pitanje o prevari teškoj milijardu kuna u Ini ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da je Uprava ine kolektivno tijelo kojeg čine mađarski i hrvatski članovi, a vezano uz aferu u INI ističe da je cijela Uprava zakazala u vođenju poslovanja. 

– Svi su otišli, a danas su smijenjeni hrvatski članovi, bez otpremnina. Od novih članova očekuje se da predano rade na promjeni modela korporativnog upravljanja kako se ovakve stvari više ne bi ponovile, rekao je.

Naveo je da je mađarska strana shvatila poruke Vlade RH.  

– Kada se dogodio ovaj skandal, tražili smo da svi članovi Uprave odu, Ini smo naložili da poveća proizvodnju plina 10%, “oduzeli” smo Ini sav hrvatski plin, morat će ga prodati HEP-u po najnižoj mogućoj cijeni koju je odredila HERA, a onda će ga HEP dalje distribuirati. 

Na pitanje zašto to do sada nije bilo tako, rekao je da može govoriti o periodu kada je on ministar te da je ovo sada veliki pomak u odnosu na MOL grupu. 

– Ovakve se stvari više ne smiju dogoditi. Promjena modela ići će na promjenu Zakona o trgovačkim društvima, jer nije normalno da 4. razina direktora donosi odluke koje mogu imati ovako katastrofalne posljedice. Uprava treba donositi odluke i slati to Nadzornom odboru, kao i u svim drugim tvrtkama u RH. 

Inzistirat će na poštovanju zakona, a cijeli sustav, kaže, konstruiran je tako da se izbjegava Uprava i to tako neće moći ići.

Ističe da je hrvatski prioritet po pitanju Ine je da interesi hrvatskih građana budu zaštićeni. 

Nije htio odrediti za koliko je dana dovoljno plina kada su nam svi kapaciteti puni

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: