Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

FINSKI PROBLEMI DANKA KONČARA Ogorčeni mali dioničari tvrtke Afarak teško ga optužuju: ‘Muzao je kompaniju i lošim poslovima izvlačio gotovinu’

Strateški partner u restrukturiranju Uljanika, Danko Končar, zbog izbjegavanja propisanog otkupa dionica malih dioničara u tvrtki Afarak, u vrijednosti od 400 milijuna eura, u Finskoj je do sada kažnjen s 80 milijuna eura. Osim toga mali dioničari najavljuju i kaznene prijave protiv Končara, ali i hrvatskog europarlamentarca Ivana Jakovčića zbog sumnje na izvlačenje novca iz tvrtke.

HRT-ov novinar Dražen Majić u reportaži iz Finske koja je objavljena u subotnjem središnjem Dnevniku navodi da se Končarove pravne mogućnosti u nastojanjima da izbjegne financijsku obvezu koja je dosegnula gotovo pola milijarde eura sve više sužavaju

Visoki upravni sud odbacio je njegov zahtjev za odgodom otkupa dionica malih dioničara Afaraka, a za svaki sljedeći mjesec u kojem ne izvrši otkup dionica Končar će platiti deset milijuna eura kazne. On je, kako navodi HRT, godinama potpuno kontrolirao tvrtku Afarak iako je službeno bio vlasnik samo 27-postotnog udjela. Finski inspektori su nakon istrage utvrdili da je prikrivao stvarni opseg svojeg vlasništva izbjegavajući na taj način prelazak granice od 30%, nakon koje je obvezna javna ponuda preuzimanja.

Finska slovi kao jedna od institucionalno najsigurnijih zemalja u svijetu s najmanjom stopom korupcije. Kazna koja je Končaru izrečena iznimno je stroga. – O visini kazne smo odlučili proporcionalno opsegu obvezujuće ponude koja iznosi 400 milijuna eura. Visina prvotne kazne je 10% tog iznosa, rekao je Ville Kajala iz finske financijske inspekcije.

Danko Končar je u Afarak ušao 2008. godine. Tvrtka je na burzi vrijedila više od 600 milijuna eura uz 300 milijuna svježe prikupljenih eura za investiranje. Mali dioničari tvrde da je Končar želio samostalno kontrolirati tvrtku, ali to nije htio u potpunosti i platiti. Nakon preuzimanja, tvrde mali dioničari, Končar novcem Afaraka počinje kupovati vlastite tvrtke u Turskoj i Njemačkoj. Više od 200 milijuna eura potrošeno je na kupnju rudnika Mogala u Južnoj Africi, što se pokazalo kao potpuno promašen potez.

Mali dioničari tvrde da je Končar tim kupnjama doslovce povratio oko 300 milijuna eura koje je uložio u tvrtku. Sumnjaju da se proces izvlačenja novca iz Afaraka nastavlja sve do danas. Končar je s partnerima, tvrde, muzao kompaniju i lošim poslovima izvlačio gotovinu i, kako navode, svjesno spuštao cijenu dionica na nulu. Zbog svega najavljuju kaznene prijave protiv Končara, ali i Ivana Jakovčića koji je bio predsjednik Nadzornog odbora tvrtke u spornom razdoblju.

Finci tvrde i da je pri kraju istraga o trgovanju insajderskim informacijama u Afaraku. Zbog pravosudnih problema čini se da je propala i Končarova kupnja helsinškog brodogradilišta Arctech. Ruski vlasnici ovih su dana objavili da prekidaju dosadašnje pregovore te da počinju pregovarati s norveškim i ruskim kupcima.

Danko Končar za HRT nije želio komentirati svoje probleme u Finskoj.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: