Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

‘Flurona’ komplicira situaciju, kako je prepoznati

U Hrvatskoj se pojavio prvi slučaj „flurone”. Osoba je zaražena i gripom i COVID-om. To svakako komplicira situaciju. Imamo dvije bolesti, simptome i gripe i COVID-a. Simptomi se preklapaju i teško ih je razlikovati. Gripa ima teže simptome, brže se javljaju. Temperatura je 39, bolovi u mišićima. Kod COVID-a su blaži simptomi i bolest postepeno napreduje. Jedna i druga kombinacija ovise o pojedincu, cijepnom statusu, ovisi o komorbiditetu. Nije isto hoće li je dobiti mlađa ili starija osoba. U svakom slučaju cijepljenje i protiv gripe i protiv COVID-a je preporučeno, nije obavezno. Dano nam je na volju hoćemo li se sami zaštititi kako bi izbjegli ove dvije teške bolesti, rekla je u emisiji Studio 4, Dijana Mayer, dr. med. epidemiologinja HZJZ.

Jučer smo imali 1103 novooboljela i to je duplo više nego prošli ponedjeljak,ali ako gledamo udio pozitivnih u testiranju, on na žalost također raste. Prošli ponedjeljak je bilo 19 posto od ukupno testiranih, a jučer je to bilo 24 posto. Iz tjedna u tjedan brojke su sve veće, naglasila je.

– Peti val moći ćemo pripisati omikron varijanti, to očekujemo krajem siječnja ili početkom veljače da bi mogli imati vrhunac toga vala, naglašava.

Istaknula je kako je u Hrvatskoj cijepljeno 63 posto ljudi te da se nakon blagdanskog slavlja očekuje porast novooboljelih, ali kako je važno da se ne zatrpa bolnički sustav.

– Okupljanja su bila dobra za mentalno stanje ljudi, ali za epidemiološku sliku nije povoljno, govori Mayer i dodaje kako su manje opasna druženja na otvorenom, ali su nepovoljnija druženja u zatvorenom.

Trenutno novooboljeli su iz mlađih dobnih skupina zato što se više druže i manje su cijepljeni. Kaže da se nada boljoj procijepljenosti mladih pa će tako biti i bolja epidemiološka situacija.

Na pitanje je li vrijeme za strožije mjere, Mayer je rekla da se s

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: