Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

FOTO: DIVOVSKA OLUJA KOJA JE POHARALA HRVATSKU DONIJELA JE KAOS I U SUSJEDSTVU U Veneciji sa strepnjom iščekuju najgori potop u zadnjih 40 godina

Ceste su poplavljene i brojne škole zatvorene u ponedjeljak u Italiji, koja je u pripravnosti na nevrijeme s udarima vjetra do 100 km na sat, obilnim kišama i rastom vodostaja, a stanje je dramatično u Veneciji u očekivanju možda najveće poplave u gotovo 40 godina.

Crveni meteoalarm oglašen je za sjever Italije u pokrajinama Ligurija, Lombardija, Venecija, Friuli i Trentino te u središnjoj talijanskoj pokrajini Abruzzo, piše agencija AFP.

Dodaje da je narančasti meteoalarm oglašen za velik dio preostalog Apeninskog poluotoka i za Siciliju.

Zatvorene su sve škole u Veneciji, Rimu, Genovi, Messini na Siciliji te u brojnima općima u Pijemontu i Toskani.

Manuel Silvestri / REUTERS

 

Najveća zabrinutost vlada na sjeveru, gdje je vodostaj rijeke Po narastao za dva i pol metra u 24 sata. Kako je u rujnu bilo vrlo malo oborina, suhoća tla pojačava opasnost od poplava i zato se Venecija priprema za najtežu poplavu od 1979., prenosi agencija dpa.

Očekivalo se da bi visoka razina vode, poznata kao “aqua alta”, mogla dosegnuti 160 centimetara oko 15 sati, što znači da bi 77 posto povijesnog središta grada na vodi bilo poplavljeno.

Na dan 22. prosinca 1979., aqua alta iznosila je 166 centimetara iznad referentne točke na Punta della Salute, južnome ulazu Velikog kanala ispred Trga sv. Marka.

Manuel Silvestri / REUTERS

A couple walk on a catwalk in a flooded Saint Mark Square during a period of seasonal high water in Venice, Italy October 29, 2018 Reuters/Manuel Silvestri

Manuel Silvestri / REUTERS

People walk on a catwalk in a flooded Saint Mark Square during a period of seasonal high water in Venice, Italy October 29, 2018 Reuters/Manuel Silvestri

Manuel Silvestri / REUTERS

Poplava u Veneciji.

 

Međutim, najgora poplava u moderno doba koju pamti Venecija dogodila se 1966. godine, kada je razina vode dosegnula 194 centimetara.

Civilna zaštita je na visokom stupnju pripravnosti u mnogim dijelovima Italije. Talijanski vatrogasci objavili su da su tijekom jutra obavili gotovo 500 intervencija vezanih uz vremenske nepogode koje su počele u ponoć.

Workers prepare the catwalk in a flooded Saint Mark Square during a period of seasonal high water in Venice, Italy October 29, 2018 Reuters/Manuel Silvestri

Manuel Silvestri / REUTERS

Poplavljen Trg sv. Marka u Veneciji.

Manuel Silvestri / REUTERS

 

Na jugu je oluja poharala pokrajini Brindisi u nedjelju i pričinila štete čupanjem maslina, kako mladih tako i stoljetnih stabala.

Filippo De Micolis, čelnik lokalnog sindikata zaposlenika u poljoprivredi govorio je o “apokaliptičnoj slici počupanih stabala i polja prekrivenih tepisima maslina”.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: