Nedjelja, 14 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

FOTO: HGSS OBJAVIO FOTOGRAFIJE DRAMATIČNE OPERACIJE SPAŠAVANJA Pogledajte od kuda su helikopterom morali izvlačiti ženu na Velebitu

Hrvatska gorska služba spašavanja tijekom posljednjih je nekoliko dana imala dosta posla. Jučer je ekipa spašavatelja Stanice Zadar u Nacionalnom parku Paklenica spasila jednu penjačicu, dok je ekipa HGSS-a iz Čakovca nakon cjelonoćnog traganja jutros pronašla nestalu stariju ženu, a ronioci HGSS-a i dalje pretražuju more kod Brača u potrazi za nestalom meksičkom surfericom.

Podsjetimo, surferica iz Meksika nestala je na području oko Zlatnog rata na otoku Braču, a za njom se traga od 24. rujna. Na stijenama je prije nekoliko dana pronađena njezina daska za surfanje, no 25-godišnjakinji još nema traga.  Uz zaron ronioca HGSS-a će se nastaviti i pretraga dronovima iz zraka.

Sinoć je na području općine Kraljevec pored Goričana u Međimurskoj županiji pokrenuta potraga za nestalom starijom ženskom osobom, koja je uspješno pronađena jutros.

Za njom su tijekom noći tragali spašavatelji Stanice Čakovec, dok su stanice Koprivnica i Krapina bile u stanju pripravnosti. Žena je uspješno pronađena živa i bez ozljeda danas u prijepodnevnim satima. U potrazi su sudjelovali pripadnici Mup RH lovci iz Donjeg Kraljevca i mještani.

HGSS je jučer poslijepodne primio dojavu o padu penjačice u NP Paklenica, u zapadnom dijelu Anića kuka na Velebitu, jedne od najpoznatijih stijena u Hrvatskoj. Žena je pala uslijed odlamanja hvatišta, a pritom je zadobila bolne ozljede prsnog koša.

Unesrećena se nalazila se stotinjak metara od vrha stijene u smjeru L`anno delle Lumache. Na mjesto nesreće je odmah krenulo 10 spašavatelja iz Stanice Zadar, a u akciji je bio i helikopter HRZ-a kako bi akciju spašavanja izveli prije mraka. Oni su poletjeli iz Splita. Iz helikoptera se do unesrećene žene spustila liječnica HGSS-a, a već za 15 minuta unesrećenu se u podvjesu helikoptera prevozi do helidroma u Starigrad Paklenici, nakon čega su prebačeni u helikopter i naknadno na aerodrom u Zadru gdje je predana timu Hitne medicinske pomoći.

HGSS

HGSS, spašavanje u NP Paklenica.

Iz HGSS-a poručuju da su akcije spašavanja iz stijene izuzetno rizične i opasne a posebno one kod kojih se koriste helikopteri.

Takve akcije iziskuju vrhunsko umijeće posade helikoptera kao i letača spašavatelja koji su i ovu akciju izveli rutinski iako su elise helikoptera povremeno bile dosta bliu same stijene, dodaje se u priopćenju HGSS-a.

HGSS

Helikopter HRZ-a u akciji spašavanja HGSS-a

 

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: