Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

FOTO: POTRESNE SCENE NA GRANICI Deseci male djece proveli noć na otvorenom: ‘Pustite nas u Hrvatsku!’

Prema posljednjim dostupnim podacima, u Bosnu i Hercegovinu je od početka godine do 20. listopada ušlo oko 19.500 migranata, a pripadnici granične policije istodobno su uspjeli spriječiti ulazak oko 13.300 migranata.

Najnovije podatke u utorak je iznio pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marijan Baotić koji je gostujući u programu regionalne televizije N1 kazao i kako zapravo ne postoje pouzdani podaci o tome koliko je točno ilegalnih migranata trenutačno na teritoriju te zemlje odnosno koliko ih je u međuvremenu uspjelo napustiti zemlju i nastaviti put ka zapadnoj Europi preko Hrvatske.

“To nitko ne može sa sigurnošću kazati”, izjavio je Baotić dodajući kako unatoč pojačanim mjerama osiguranja granice koju poduzimaju i BiH i Hrvatska očevidno postoji neka vrsta “izlaznih ventila” za migrante odnosno kako oni pronalaze put preko granične crte.

Baotić je upozorio kako je ključni problem i dalje isti: Srbija i Crna Gora zapravo popuštaju migrante u BiH a uglavnom odbijaju provoditi sporazume o readmisiji uz obrazloženje kako nema dokaza da su migranti koje presretne policija na bosanskohercegovačkoj strani ikada registrirani na njihovom teritoriju.

Najveća koncentracija migranata u BiH i dalje je u Unsko-sanskoj županiji. Lokalne vlasti trenutačno barataju podatkom kako se tamo nalazi između dvije i pol do tri tisuće migranata. Točnu evidenciju nemaju jer samo manji broj boravi u improziviranim izbjegličkim centrima no puno migranata sklonište pronalazi u privatnom smještaju ili jednostavno borave na otvorenom.

Svi migranti koji su boravili u nekadašnjem hotelu “Sedra” kod Cazina, gdje su smještane uglavnom obitelji s djecom, u ponedjeljak su napustili taj centar i zaputili su se ka graničnom prijelazu Izačić pokušavajući na taj način izvršiti pritisak na vlasti u BiH da ih puste prema Hrvatskoj.

 

Cijelu noć na utorak osamdesetak osoba, uključujući desetke male djece, provelo je na otvorenome i ne žele se vratiti u Cazin, već mole da ih se pusti u Hrvatsku.

 

U utorak im se u ovom svojevrsnom prosvjedu pridružila i skupina od sedamdesetak migranata iz Velike Kladuše koji su se ponovo kao i dan ranije zaputili ka graničnom prijelazu Maljevac no tamo ih je također dočekala bosanskohercegovačka granična policija zapriječivši im prolazak.

U Ministarstvu sigurnosti BiH mogli su potvrditi kako u centru za prihvat izbjeglica u Salakovcu kod Mostara sada boravi 215 migranata, no centar u mjestu Delijaš, tridesetak kilometara udaljenom od Sarajeva, je poluprazan jer tamo boravi tek 56 migranata a kapacitet je 154 ležaja.

Nadaju se ipak  kako bi pritisak na Unsko-sansku županiju mogao popustiti kada ovog tjedna bude otvoren još jedan centar za smještaj u mjestu Hadžići kod Sarajeva gdje su osigurani uvjeti za boravak oko 400 migranata.

Tamo je postavljeno 66 kontejnera za smještaj uz osigurano grijanje i sanitarne čvorove.

U planu je i otvaranje migrantskog centra u krugu nekadašnje tvornice “Bira” kod Bihaća čiji bi kapacitet bio oko 1200 osoba no tamo još nema nikakvih radova na adaptaciji jer se tome opet protive lokalne vlasti.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: