Srijeda, 22 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

FOTO: ‘SVJETSKA MORA I OCEANI SU NA RUBU KOLAPSA!’ Aktivisti Greenpeacea izložili ledene pingvine ispred NSB-a, traže globalni Sporazum o morima

U sklopu međunarodne kampanje za zaštitu oceana, aktivisti Greenpeacea izložili su ledenu skulpturu pingvina ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnjeg mjesta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Zagreb se tako pridružio globalnoj akciji koja se idućih dana održava u dvadesetak zemalja svijeta, a kojom se traži snažan globalni Sporazum o svjetskim morima.

U okviru Konvencije UN-a o pravu mora, vlade svijeta upravo raspravljaju o Sporazumu o svjetskim morima. Dok znanstvena istraživanja potvrđuju da su mora i oceani na rubu ekološkog kolapsa, ovo je povijesna prilika da se uspostavi golema mreža potpuno zaštićenih područja, odnosno morskih rezervata. Stručnjaci upozoravaju da je ovo nužno kako bi morski svijet dobio priliku oporaviti se od industrijske eksploatacije i kako bi se spriječile najgore posljedice klimatskih promjena u čemu oceani igraju ključnu ulogu.

Nevio Smajić / Greenpeace

 

“Sav život na Zemlji ovisi o oceanima, a oni nikad do sad nisu bili izloženi većim pritiscima. Problemi s kojima se suočava i naš Jadran globalno su prisutni. Od klimatskih promjena i plastike, preko eksploatacije nafte i plina te rudarenja u morskim dubinama, do prekomjernog izlova ribe – prijetnje kojima su izložena mora i oceani svakim su danom sve veće i akutnije. Znanstvenici apeliraju da se 30 posto najvažnijih i najugroženijih morskih područja mora hitno zaštititi od štetnog ljudskog djelovanja. Oceani i mora na rubu su kolapsa, a osim što proizvode pola kisika koji dišemo, oni su naš veliki saveznik u borbi s klimatskim promjenama” naglasila je Marija Tomac, voditeljica komunikacija u Greenpeaceu.

Skulpture pingvina od leda koje će biti postavljene pred važna politička sjedišta diljem svijeta, topljenjem će simbolički ukazati na sve pogubnije posljedice klimatskih promjena te važnu ulogu oceana u njihovom ublažavanju. O svemu tome svjedoči i jednogodišnja Greenpeaceova

Izvor vijesti

Slični postovi: