Ponedjeljak, 20 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

FOTO: U ZAGREBU OBILJEŽEN 13. DAN MIMOZA Bandić: ‘Pozivam sve dame u Hrvatskoj da se redovito kontroliraju i cijepe protiv HPV virusa’

Dan mimoza, kojim se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, obilježen je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu tradicionalnom humanitarnom prodajom grančica mimoza a građani su mogli doznati više od o prevenciji te zloćudne bolesti od koje godišnje oboli 300 a svaki treći dan umre jedna žena.

13. Danu mimoza prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je pozvao žene da se pregledavaju i preveniraju tu bolest. “Zagreb i Hrvatska su mali i svaki život nam je važan. Pozivam sve dame u Hrvatskoj da se redovito kontroliraju i cijepe protiv HPV virusa”, rekao je Bandić.

Zagreb, 250120. Cvjetni trg. Obiljezavanje 13. Dana mimoza, dana prevencije raka maternice i Nacionalnog dana borbe protiv raka. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

 

Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban pozvala je roditelje da cijepe svoju djecu protiv HPV-a u osmom razredu osnovne škole, i djevojčice i dječake, kako je to i preporučeno Nacionalnim programom cijepljenja protiv HPV-a.

U sklopu programa pripremili su edukativne letke i prodaju mimoza – prvog zimskog cvijeta koji simbolizira krhkost ali i snagu, pa ga se povezuje sa snagom ženskog zdravlja koja se želi podići na što veću razinu.

“Čini mi se da su ljudi nedovoljno educirani i postoje predrasude oko toga da bi cijepljenje protiv HPV-a moglo značiti dozvolu za nekontrolirano, neodgovorno spolno ponašanje, a to nije tako”, rekao je saborski zastupnik Ivan Ćelić dodavši kako je dokazano da je cjepivo protiv HPV-a učinkovito.

Rak vrata maternice je u 99,7 posto slučajeva uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV). Za HPV ne postoji učinkoviti lijek te su zato bitni redoviti preventivni pregledi kako bi se što ranije prepoznale posljedice infekcije HPV-om.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena

Izvor vijesti

Slični postovi: