Srijeda, 22 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

FOTOGRAFIJE RACIJE U DOMU KORUMPIRANOG POLITIČARA ŠOKIRALE JAVNOST Policajce je doslovno zaslijepilo zlato, konačna brojka je nestvarna

Sumnja se da je Zhang Qi (58), otpušteni tajnik komiteta Komunističke partije u gradu Haikouu, glavnom gradu provincije Hainan, na ime mita primio 13,5 tona zlata i 30 milijardi funti (nešto više od 250 milijardi kuna), piše Daily Mail.

Tisuće zlatnih poluga pronađene su Zhangovom domu tijekom racije koju je policija izvela proteklog mjeseca. Spomenutih 13,5 tona zlata prema okvirnom izračunu aktualnih prodajnih cijena zlata vrijedi 4,7 milijardi kuna. Sumnja se da je Zhang na ime mita dobio i nekoliko luksuznih vila.

Pokažu li se sumnje istinitima, Zhang je u jednom trenutku bio bogatiji od Jacka Ma, najbogatijeg Kineza čije je bogatstvo prema pisanju časopisa Forbes vrijedilo 30 milijardi funti (nešto više od 250 milijardi kuna).

Prema rangiranju dužnosnika Komunističke partije, Zhang je bio jednako moćan kao i gradonačelnik Haikoua, a bio je član stalnog komiteta provincije Hainan. No, u svjetlu sumnji na korupciju, Zhangu je stranka oduzela obje titule.

Društvenim mrežama kruže snimke na kojima se može vidjeti kako osoba u luksuznom domu broji zlatne poluge.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qtmzfa5HUpw]

 

Glavno tijelo države Kine za borbu protiv korupcije objavilo je 6. rujna da se Zhang tereti za teško kršenje zakona i discipline.

Zhang se Komunističkoj partiji priključio 1983. godine. Prije nego što se u Haikou dosegao najviše pozicije u vlasti, obnašao je dužnosti zamjenika gradonačelnika grada Sanyje i gradonačelnika Danzhoua. Oba se grada nalaze u provinciji Hainan.

Kineski predsjednik Xi Jinping od 2012. godine provodi strogu antikorupcijsku kampanju, a Zhang je 17. dužnosnik koje se istražuje zbog sumnje u korupciju.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: