Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Fruk: Ovako toplo vrijeme nije dobro za biljni i životinjski svijet

U Europi potkraj prošle i početkom nove godine temperature kakve nisu zabilježene nikada dosad. Odstupanja od prosječnih za ovo doba godine golema su, pa se gotovo svugdje bilježe temperature i do 20 stupnjeva. Ovakvo vrijeme početkom siječnja nikada nismo imali ni u Hrvatskoj.

Goran Fruk, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako su temperature dosta više u zadnjih 10-ak dana od uobičajenog prosjeka.

– Svi smo navikli da su u ovo vrijeme temperature oko nule ili niže, a kad pogledate zadnjih 10-ak dana bilo je 10-15, čak i 18 stupnjeva, što se proteklih godina događalo možda svega 2-3 dana i nisu bili povezani zajedno, rekao je. 

Istaknuo je kako to može biti problem za biljni i životinjski svijet.

– Problem je ne samo u zadnjih 10-ak dana, nego mi nismo imali pravu nisku temperaturu i voćke nisu ušle u duboko mirovanje. Svaka temperatura viša od 5 stupnjeva pozitivno djeluje na rast i vegetaciju i nije rijetkost da već sada vidimo bubrenje pupova. To nije poželjno za ovo doba godine jer kasnije možemo očekivati štete. Ako sada zahladi i bude držalo neko vrijeme to će biti dobro za voćke, ali ako zatopli krenut će sa vegetacijom i kasnije zahladnjenje može izazvati smrzavanje, rekao je. 

Probudile su se i pčele.

– Pčele i bumbari su glavni oprašivači i nije dobro da su krenuli sa svojim aktivnostima. Međutim, više brinu štetni organizmi, odnosno štetni kukci koji će u puno većoj mjeri prezimiti ovako toplu zimu i imat ćemo velikih problema s oštećenjima na plodovima ili većom primjenom zaštitnih sredstava u voćnjaku, zaključio je Fruk. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: