Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Gdje su mogući najjači potresi?

Činjenica je kako je globalno malo pojačana potresna aktivnost, ali to se uvijek tako događa. S obzirom na događaje na Banovini i u Zagrebu prošle godine, kako su ljudi u Hrvatskoj postali osjetljiviji na potrese i pojačano prate globalnu situaciju, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, seizmolog Krešimir Kuk.

Na konstataciju voditeljice Doris Pinčić kako je otprilike izračunato da je najveći mogući potres kod nas onaj od 7 stupnjeva po Richteru, i to na području Dalmacije, seizmolog Krešimir Kuk je potvrdio kako to vrijedi za područje južnog priobalja, područje Dubrovnika.

– Cijela južna Dalmacija je seizmički najugroženija, dodao je. Tamo su mogući najjači potresi na našim prostorima, zaključuje. 

Nema straha od aktiviranja vulkana

Odbacio je mogućnost da se pomicanjem tektonskih ploča kod nas mogu aktivirati vulkani.

– Mi nismo na izravnom kontaktu tektonskih ploča i to je dobro i zato nisu najjači potresi kod nas, rakao je Kuk.

Opisujući tektonske ploče, rekao je kako su to “ogromne strukturne jedinice”, a na području Zemlje ih je šest ili sedam najvećih i još puno manjih.

Kako nastaje potres? 

Zbog procesa u u unutrašnjosti zemlje te se ploče pomiču i stalno međudjeluju, dolazi do sila između njih. Sile tvore napetosti, napetosti akumuliraju energiju i onda kad se ta energija ostlobodi to nam se onda valovima širi. To je zapravo potres, opisao je Kuk fenomen koji ledi krv u žilama.

Obnova dok se još trese

Ono što ljude koji su kod nas pogođeni potresom najviše zanima jest obnova njihovih domova, ustvrdila je voditeljica Doris Pinčić, upitavši seizmologa Kuka je li pravo vrijeme za to, s obzirom na stalna podrhtavanja tla.

– To je jako teško pitanje i ja ne znam odgovor na to niti to znaju seizmolozi. Koliko su izravno ugroženi radnici koji tamo rade, to je nešto što treba procijeniti širi krug ljudi. Generalno rečeno treba, mora se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: