Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Globalni klimatski samit počinje uz najave amicioznih planova

Svjetski čelnici trebali bi proglasiti “klimatsko izvanredno stanje” u svojim zemljama kako bi pokrenuli akcije za izbjegavanje katastrofalnog globalnog zagrijavanja, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres otvarajući skup na vrhu posvećen klimi.

– Može li još itko nijekati da se suočavamo s dramatičnim izvanrednim stanjem?, rekao je Guterres u obraćanju video vezom.

– Zato danas pozivam sve čelnike u svijetu da proglase izvanredno klimatsko stanje u svojim zemljama dok se ne postigne ugljična neutralnost, naglasio je.

Guterres je rekao da planovi gospodarskog oporavka doneseni zbog posljedica pandemije koronavirusa predstavljaju priliiku za ubrzanje tranzicije prema budućnosti s niskim emisijama ugljikovog dioksida.

– Za sada članice skupine G20 u svojim paketima poticaja i pomoći troše 50 posto više na sektore povezane s proizvodnjom i potrošnjom fosilnih goriva nego na one s niskougljičnom energijom, rekao je Guterres.

– To je neprihvatljivo. Bilijuni dolara potrebni za oporavak od covida su novac koji posuđujemo od budućih generacija, rekao je i dodao kako ne možemo te resurse koristiti da se ukopamo u politike koje će opterećivati buduće generacije gomilom dugova na uništenom planetu.

Summit o klimatskim ambicijama, koji se održava putem interneta, događa se u vrijeme kada Ujedinjeni narodi upozoravaju da su politike rješavanja problema porasta globalnih temperatura neodgovarajuće.

Britanija, UN i Francuska zajednički su domaćini summita, koji otvara premijer Boris Johnson, a koji se uživo prenosi preko interneta.

Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski Emmanuel Macron među šefovima su država koje sudjeluju, a prilika za govor dana je čelnicima zemalja koje su predale najambicioznije planove.

Tu se ubrajaju Honduras i Gvatemala, koje su nedavno pogodili uragani, kao i Indija koja se bori sa sve nestabilnijim vremenskim obrascima i zagađenjem zraka.

Očekuju se govori i poslovnih ljudi među kojima je i Tim Cook, izvršni direktor Applea, koji se obvezao da će do 2030. godine čitav svoj lanac opskrbe učiniti ugljično neutralnim.

No, glavna gospodarstva, uključujući Australiju, Brazil i Južnu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: