Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

GLUMICA KOJU JE OBILJEŽILA REČENICA ‘ALEKSA, VRATI SE DOMA, SKUVALA SAM TI PAŠTAŠUTU’ Otkrila nam je zašto je gotovo nestala s ekrana

Neki ljudi posjeduju urođenu sposobnost da vas već pri prvom susretu “razoružaju” i osvoje svojom pozitivnom energijom i zaraznim osmijehom.

Među njima je svakako i naša poznata kazališna, filmska i televizijska glumica Matija Prskalo. Iako su iza nje deseci uloga u različitim filmovima, serijama i predstavama, domaća ju javnost ponajbolje pamti po ulozi u filmu “Kako je počeo rat na mom otoku”, po mnogima najboljoj hrvatskoj komediji ikad snimljenoj. Sigurno se i površni gledatelj hrvatskih filmova sjeća kultne scene u kojoj Matija poziva svog filmskog supruga, oficira Aleksu, na predaju uz povik: “Vrati se doma, skuvala sam ti pašta šutu”. Ta je uloga kao antologijska uvrštena i u enciklopediju hrvatskog filma.

No, Matija je u tri desetljeća karijere učinila mnogo više, dokazavši se kao vrsna profesionalka u brojnim projektima, zbog čega je pomalo neobično što o njoj više ne čitamo.

Željko Grgić / CROPIX

 

Naljutili su je

Matija je rođena prije 53 godine u Gabeli, naselju u Hercegovini, na granici s Hrvatskom. S deset godina s obitelji se preselila u Ploče (tada Kardeljevo), pa će za sebe rado reći da ima dva zavičaja – Hercegovka je, ali i Pločanka. Već na samom početku razgovora rekla nam je da se to ne smije nikako izostaviti. Jer, na oba je zavičaja, kaže, podjednako ponosna i rado im se vraća. No, manje je poznato da je u djetinjstvu imala čak tri imena!

– Ja sam jako bogata osoba, jer je rijetkost imati dva zavičaja. A između Gabele i Ploča nalazi se Metković, tu je rodilište u kojem sam rođena. Tako da imam zapravo tri ishodišta, a svi se nalaze u dvadesetak kilometara – uz smijeh otkriva.

Što se imena tiče, u Hercegovini je Matija uobičajeno žensko ime. Unatoč tome, u

Izvor vijesti

Slični postovi: