Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Godina dana od potresa na Banovini

Prije točno godinu dana, u 12.19 Banovinu je pogodio potres magnitude 6.2 prema Richteru. U potresu je toga dana poginulo sedmero ljudi, a tisuće su ostale bez doma. Veliki dio Sisačko-moslavačke županije pretvorio se u ruševine. Mnogi i dalje žive u kontejnerima i čekaju da počne obnova njihovih kuća. I dalje ne znaju kada će se vratiti u svoje domove.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetit će Petrinju i Sisak u povodu godinu dana od razornog potresa koji je pogodio to područje Sisačko-moslavačke županije. U Petrinji će premijer sudjelovati na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. Tom prigodom bit će potpisan ugovor i sporazum – za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji; za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku i za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

Premijer Plenković i suradnici u Petrinji će obići novoizgrađenu športsku dvoranu OŠ Mate Lovraka, posjetit će i poduzetnički centar ”Centar novog života” i nazočiti svetoj misi u petrinjskoj crkvi sv. Lovre za sve žrtve razornog potresa. U  Sisku će posjetiti Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić i razgledati Izložbu “Budućnost nakon potresa” u prigodi 125 obljetnice osnutka bolnice.

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetit će Sisačko-moslavačku županiju u kojoj će obići mjesta stradala u potresu prije godinu dana: Sisak, Petrinju, Novo Selo Glinsko, Majske Poljane i Glinu. Tijekom boravka na potresom pogođenom području, Milanović će razgovarati s čelnicima lokalnih vlasti i s građanima kojima su stanovi i kuće stradali u potresu, a još čekaju obnovu.

U Sisku će obići stambenu zgradu stradalu u potresu, susresti se sa stanarima zgrade smještenim u stambenim kontejnerima u kontejnerskom naselju, a posjetit će i obitelj Norković u Novom Selu Glinskom i obitelj Bjelajac u Majskim Poljanama. U podne će se Milanović susresti s volonterima Chefs Club

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: