Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

“Godine 1892. je bio tornado kod Novske, toliko velik da je razbacao vagone vlaka”

Hrvatsku je zahvatio toplinski val, a temperature dosežu do 38 stupnjeva. Ništa bolja situacija nije ni u ostatku svijeta, Moskva se tako susrela s rekordnih 35 stupnjeva, u Sibiru bukte požari, a u Češkoj tornado. Klimatske promjene sve više preoblikuju naš život, a UN-ovi savjetnici za klimu predviđaju apokaliptične prizore. Geofizičar i klimatolog Mirko Orlić ne smatra da je tornado u Češkoj znak klimatskih promjena – kaže kako nije neuobičajeno da se pojave u kontinentalnom djelu Europe, pa tako i u Hrvatskoj. 

– U svibnju 1892. je bio tornado kod Novske, toliko velik da je razbacao vagone vlaka na tamošnjoj željezničkoj postaji, a 1973. smo imali jedan koji je pomeo Medvednicu, kaže Orlić i dodaje kako se tornada javljaju u kombinaciji tople podloge i vlažnog zraka.

– Međutim, ako bi se to učestalo, ako bi se pokazalo da raste njihov intenzitet i da sve dulje traju – onda bi to bio znak klimatskih promjena, objasnio je za Studio 4 HTV-a.

No, promjene temperatura u svijetu definitivno su znak klimatskih promjena. Orlić objašnjava kako su se zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja dogodile promjene u dinamici atmosfere – zato imamo područja gdje su izuzetno visoke temperature. One će, kaže, dugo trajati. Dodaje i kako globalno zatopljenje prate ekstremi u promjeni temperature.

– Uz velike pozitivne maksimume, možemo imati i negativne – ali kad napravimo prosjek dobijemo efekt koji je pozitivan, kaže.

Godine 2015. potpisan je Pariški sporazum kojim se svijet obvezao ograničiti globalno zatopljenje znatno ispod 2 stupnja, a prekoračenje temperature na Zemlji bi moglo dovesti do ozbiljnih posljedica, navodno čak i nepovratno. Orlić ističe kako je tim sporazumom prepoznato da najveći doprinos zagađenju i globalnom zatopljenju daju najrazvijenije države, a da će najveće posljedice osjetiti države u razvoju. Stvoren je fond koji razvijene države trebaju puniti kako bi pomogle manje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: