Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Godinu dana od razornog potresa na Banovini

Godina je dana od jakog potresa koji je 28. prosinca u 6.28 pogodio Petrinju, a sljedećeg dana dogodio se još razorniji – magnitude 6.2 prema Richteru koji je odnio živote i teško oštetio cijelu Sisačko-moslavačku, ali i okolne županije. Prvi petrinjski potres od 28. prosinca bio je magnitude 5.0 prema Richteru, no već idućeg dana Banovinu je pogodio još jači potres koji je odnio osam ljudskih života. 

U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petero osoba, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Banovini. Među žrtvama je žena koja je ozljedama zadobivenima u potresu podlegla u ožujku 2021. Još dvoje građana poginulo je u raščišćavanju ruševina od potresa, pokazuju podaci Civilne zaštite.

Hitne službe danima nakon potresa radile su na otklanjanju i raščišćavanju ruševina, a u prvim trenucima nakon potresa na spašavanju života i izvlačenju iz ruševina.

Na terenu je u trenucima najveće potrebe, bilo 800 vatrogasaca, 450 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, 590 djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa, vojska, policija, državna intervencijska postrojba, ali i 300 građevinskih stručnjaka Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo. No osim hitnih službi prizori s potresom pogođenog područja nagnali su na reakciju brojne građane iz svih dijelova Hrvatske koji su u prvim danima nakon potresa sakupljali donacije, odlazili na Banovinu u privatnoj inicijativi, obilazili pogođene građane.

Razoran potres prouzročio je veliku materijalnu štetu u tri županije – Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj koju je Svjetska banka procijenila na 5,5 milijardi eura, a Hrvatskoj je Europska komisija dodijelila 319 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu javne infrastrukture i zgrada oštećenih u potresu na tom području. No nakon brze reakcije hitnih službi, koje su danima nakon potresa bile na terenu, mnogi objekti na kojima je prijavljena materijalna šteta još čekaju obnovu.

Prema podacima Stožera civilne zaštite zaduženog za obnovu, na području triju županija prijavljena je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: