Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Grci u siječnju na plaži, a Madriđani okovani snijegom

Prognostičari su najavili neuobičajeno visoka 23 stupnja u Ateni, a mjerač na sunčanoj strani jedne atenske ulice zabilježio je i mnogo više.

➡️ Gust snijeg u Gorskom kotaru, skijaši na Platku
➡️ HGSS spasio tri osobe i psa zametene na Matić poljani

– To nije normalno. U ovo doba prošle godine bilo je hladno, kaže Kyriakos Pitoulis, stanovnik Atene.

A sada nije jer do Grčke je stigla topla zračna masa s afričkog kontinenta, ali uz toplinu donijela je i pustinjsku prašinu. No Grci se ne žale. U zemlji su na snazi oštre epidemiološke mjere pa policija nadzire da ih suncem omamljeni ne prekrše.  

– Vrijeme nam na neki način pomaže jer su ljudi zatvoreni u kućama, a žele izaći i ispuhati se. Ne mogu stalno biti u kući, kaže Pitoulis.

U posljednjih 50 godina ovo je treći put da su se Grci ovako zagrijali u siječnju.

– Ovo vrijeme nas izluđuje! Gledamo snijeg, hladnoću i katastrofe u Europi, u Španjolskoj, a kod nas su dani lijepi i sunčani, kaže Pavlos Vlachos, stanovnike Atene.

Ne zadugo. Prognostičari najavljuju da će u idućih nekoliko dana topla fronta napustiti Grčku.

U Španjolskoj, u Madridu, u nedjelju tek pokoja zraka zubatog sunca. U gradu se čisti neočekivani snijeg.

– Počinjemo drugu fazu povratka u normalnost koja će biti složena. Suočeni smo s vrlo niskim temperaturama, a mnogo je snijega nakupljeno na cestama koje se već pretvaraju u ledene ploče, kaže Carlos Novillo, direktor madridske agencije za izvanredna stanja i sigurnost.

Španjolske vlasti pozivaju građane da ostanu kod kuće te da zbog opasnosti od poledice, ali i širenja koronavirusa, ne izlaze bez prijeke potrebe. U područja odsječena zbog oluje šalju konvoje s cjepivom i hranom.

– Najviše me zabrinjava promet u zračnoj luci, ali sutra ujutro trebao

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: