Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Grčki premijer se ispričao zbog požara i odobrio 500 milijuna eura pomoći

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis ispričao se u ponedjeljak za popuste vlasti u borbi protiv katastrofalnih požara i odobrio 500 milijuna eura pomoći ljudima koji su izgubili domove i imovinu te za pošumljavanje opožarenih područja.

Dok požari i dalje bjesne, a vlada procijenjuje prve štete, Kyriakos Mitsotakis je došao na televiziju kako bi se javno ispričao i obećao da nitko neće biti pošteđen odgovornosti, ali je istovremeno pozvao na jedinstvo nacije.

– Razmjeri štete paraju nam srce. Ispričavam se zbog gubitaka koje ste pretrpjeli, rekao je Mitsotakis.

– Potpuno razumijem bol naših sugrađana dok su gledali svoje spaljene kuće i imovinu. Otkrit ćemo sve propuste i nitko neće izbjeći odgovornost.

Premijer je obećao da će vlada stati uz sve stradale i odobrio 500 milijuna eura za regije Evia i Attica kod Atene. O ostalim mjerama pomoći ministri će raspravljati u utorak.

– Oni koji su izgubili domove i imovinu će biti obeštećeni. Spaljena područja biti će pošumljena, rekao je Mitsotakis, dodajući da “klimatska kriza kuca na vrata čitavog planeta”.

Podsjetio je da su hitne službe bile suočene s čak 586 šumskih požara po cijeloj Grčkoj, u vrijeme toplinskog vala. Zahvalio je zemljama koje su uputile pomoć te brojnim dobrovoljcima koji su pomagali vatrogascima.

Pomoć Grčkoj upitilo je nekoliko zemalja uključujući Hrvatsku, Francusku, Egipat, Švicarsku i Španjolsku. Hrvatska je Grčkoj poslala kanader i devet vojnika.

Šumski požari koji su u proteklih tjedan dana progutali goleme šumske površine i primorali tisuće ljudi na bijeg i dalje nesmiljenom žestinom gore u brojnim dijelovima zemlje.

Najveći požar je na otoku Eviji istočno od glavnoga grada, gdje je do sada evakuirano na desetke sela i tisuće ljudi, dok je vatra progutala šume i domove na sjeveru otoka.

Požari su izbili prošli tjedan tijekom najgoreg toplinskog udara u tri desetljeća.

Temperature su u međuvremenu nešto pale, ali bi tijekom tjedna mogle opet porasti

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: