Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Greg A. Semmel za HTV: Odnos SAD-a i Hrvatske ostat će čvrst ma kakav bio odabir aviona

Velika godišnja vježba američke vojske i saveznika, znakovita naziva Branitelj Europe, održava se od početka svibnja pa sve do druge polovine lipnja u Europi i Africi. O njezinu regionalnom značenju i porukama koje šalje kada je riječ o europskoj sigurnosti, ali i o Hrvatskoj ulozi u NATO-u, za HRT govori pomoćnik zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva za Europu i Afriku.

– Konkretno, u ovoj regiji provodimo obuku sudjelovanjem u vježbama Branitelj Europe 21 i Zvjezdani vitez 21. Glavni cilj je odvraćanje neprijatelja diljem regije, kao i kolektivna sigurnost u cijelom europskom prostoru djelovanja, rekao je za Dnevnik HTV-a general bojnik Greg A. Semmel, visoki časnik Zrakoplovne Nacionalne garde i pomoćnik zapovjednika Ratnog zrakoplovstva SAD-a za područje Europe i Afrike.

Prvi put u Hrvatskoj u tim vježbama sudjeluje sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot. Smješten je u vojarni u Zemuniku. Kakvu poruku time SAD šalje Hrvatskoj, ali i regiji i zemljama koje su prisutne u njoj?

– Šalje poruku, i u ovom slučaju, kolektivne sigurnosti u regiji, u cijeloj jugoistočnoj Europi, i pokazuje sposobnost da u suradnji s članicama NATO-a vježbamo zajedno, rame uz rame, da budemo interoperabilni i da se usredotočimo na odvraćanje neprijatelja diljem regije, 

Koliko su za dugoročnu strategiju europske sigurnosti Američkih zračnih snaga važni Patrioti ostala specijalizirana oružja? I kad govorimo o toj dugoročnoj sigurnosnoj strategiji, što možemo očekivati od Američkih zračnih snaga? Možda nove zračne baze u regiji ili općenito u Europi u bliskoj budućnosti?

– Jedan od glavnih fokusa zapovjednika Američkih zračnih snaga u Europi jest povezivanje više baza diljem europskog prostora djelovanja. Posrijedi je operativna koncepcija učinkovitog borbenog zrakoplovstva. Kad govorimo o Hrvatskoj, regionalne zračne baze donose velike prednosti zbog sposobnosti da se NATO-ovi zrakoplovi rasporede u različite zračne baze kako bi se pokrilo veće područje, sačuvala sposobnost djelovanja i realizirala borbena moć. Država

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: