Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Grlić Radman: Situacija u Afganistanu mijenja paradigmu globalne sigurnosti

Hrvatska je na izvanrednom Vijeću za vanjske poslove pohvaljena jer je odmah reagirala na apel europske službe za vanjsko djelovanje. 19 afganistanaca koji su sinoć došli u Zagreb smješteno je u poseban objekt koji je siguran. U razgovorima s partnerima ćemo vidjeti hoće li Hrvatska primiti još Afganistanaca, sljedeći tjedan su razgovori o migracijama i izbjeglicama, rekao je ministar Gordan Grlić Radman u Dnevniku HTV-a.

Sinoć je u Zagreb sletjelo 19 Afganistanaca koji će u Hrvatskoj zatražiti i dobiti azil. U Afganistanu su pomagali hrvatskoj misiji, a već su prošli sigurnosne provjere. Ministar Grlić Radman rekao je da je Hrvatska na izvanrednom Vijeću za vanjske poslove pohvaljena jer je odmah reagirala na apel europske službe za vanjsko djelovanje koja je od zemalja članica tražila solidarnost i prihvat onih ljudi s kojima je surađivala.

– Mi smo odmah i konkretno reagirali sukladno našim mogućnostima i logističkim uvjetima, dodao je.

Osvrnuo se na proces koji ih sada očekuje, ministar kaže da je MUP odmah reagirao, dočekani su i osiguran im je smještaj. Riječ je o trima obiteljima, ukupno je 10 djece i 1 samac.

– Djeca su najranjivija skupina, smješteni su u poseban objekt koji je siguran i koji im pruža odgovarajući tretman.

U razgovorima s partnerima ćemo vidjeti, dodao je, hoće li Hrvatska primiti još Afganistanaca. Objasnio je da ministar unutarnjih poslova sljedeći tjedan ima sastanak na kojem će se razgovarati o migracijama i izbjeglicama.

Što čeka Afganistan? 

Afganistan očekuje velika humanitarna kriza, ministar kaže da situacija u toj zemlji mijenja paradigmu globalne sigurnosti i suočeni smo s nečim s čime se nismo ranije susretali.

– S jedne strane imamo saveznike, zemlje koje se žele solidarizirati, koje su posljednjih 20 godina bile uključene u demokratizaciju afganistanskog društva. S druge strane, imamo multipolarnost, zainteresirane strane poput Pakistana, Kine, Irana

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: