Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

HAKOM: Čekamo dodatne informacije od A1, moguća penalizacija

Teleoperater A1 Hrvatska izvijestio je o “sigurnosnom incidentu”, odnosno hakerskom napadu kojim je kompromitiran dio osobnih podataka korisnika te mreže. HAKOM čeka dodatne informacije i analizu njihovih implementiranih tehničkih i sigurnosnih mjera. Nakon toga uslijedit će određeni postupci prema A1. 

Teleoperater A1 Hrvatska obavijestio je javnost da su kompromitirani imena i prezimena, adrese, brojevi OIB-a te telefona do 10% korisnika mreže . Naglasili su kako informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitirane.

Vesna Gašpar, glavni stručnjak u odjelu komunikacijskih usluga HAKOM-a, rekla je za HRT kako HAKOM u ovom trenutku ne zna je li A1 Hrvatska poduzeo sve kako bi zaštitili svoje korisnike.

– To će se sad sve analizirati – je li A1 implementirao tehničke i sigurnosne mjere u svrhu zaštite osobnih podataka. Zasad nemamo ništa više informacija osim onoga o čemu je dosad A1 Hrvatska objavio javnosti, rekla je Gašpar.

Istaknula je kako je dobra informacija da dosad nije bilo ovakvih napada do sada, osim jednog.

– Bio je vrlo sličan slučaj, ali se radilo o puno manjoj bazi zahvaćenih kompromitiranih osobnih podataka, dodala je.

Dodala je kako postojeći zakon nije predvidio raskid ugovora korisnika s teleoperaterom bez penala u ovim slučajevima.

– Kako se radi o kompromitiranju osobnih podataka za to je nadležna Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pa će oni u svom djelokrugu poduzeti određene mjere. Ono što je bitno je da je A1 već komunicirao da se dogodio incident i da će svi korisnici biti obaviješteni o tome. Čekamo dodatne informacije od strane A1 i analizu njihovih implementiranih tehničkih i sigurnosnih mjera. Nakon toga uslijedit će određeni postupci prema A1. Prvenstveno se treba raditi na tome da se ubuduće ne dogodi ovako nešto. U slučaju da je došlo do ozbiljne povrede zakona postoji određena penalizacija operatora, naglasila je Gašpar.

A1 je podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi Zagrebačkoj

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: