Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Harkiv: Oboljeli od COVID-a na milost i nemilost ruskih bombi

U regionalnoj bolnici za zarazne bolesti u Harkivu, liječnici spuštaju u sklonište pacijente oboljele od covida-19 kada čuju sirene za uzbunu, ali ne i one koji su priključeni na kisik pa su upravo najranjiviji prepušteni na milost i nemilost ruskih bombi. 

– Pacijenti u kritičnom stanju ostaju u sobama. Kada bismo ih spuštali u sklonište, oni bi umrli. Većina naših pacijenata neprekidno prima kisik. Ne možemo ih isključiti s kisika, rekao je Pavlo Nartov, ravnatelj bolnice.

Harkiv, drugi najveći grad na istoku Ukrajine, tjednima je izložen ruskim napadima što liječnike stavlja pred nemoguću dilemu. Najmanje je 500 stanovnika poginulo od početka ruske agresije 24. veljače, objavila je pokrajinska služba za izvanredna stanja. Više od 600 zgrada uništeno je u Harkivu, uključivo škole, dječje vrtiće, bolnice, rekao je u utorak gradonačelnik Ihor Terehov.

– COVID bolnica za sad je pošteđena. Stanje je teško i napeto. Kao što možete vidjeti ljudi su bolesni, prozori zastrti, bombardira se od jutra do večeri. Hvala Bogu, naša bolnica još nije pogođena, rekao je Nartov.

Druge civilne zgrade nisu pošteđene pa ni ona u kojoj živi Natalija Titarenko, zaposlenica bolnice. Pogođena je i zgrada u kojoj živi njezina sestra. “Neprestano su tukli tri dana, vrlo snažno”, rekla je.

Rusija tvrdi da ne gađa civile i kaže da u Ukrajini obavlja “posebnu vojnu operaciju” u svrhu demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine. Takve optužbe odbacuju i Ukrajina i Zapad kao neosnovanu izliku ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju na demokratsku zemlju od 44 milijuna ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: