Nedjelja, 9 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

HLADNOKRVNI UBOJICA KOJI JE U AMSTERDAMU LIKVIDIRAO HRVATA BIT ĆE IZRUČEN MAĐARSKOJ Csaba Der je u prašku sudnicu ušetao smiješeći se: ‘Volim Češku!’

Mađarski i srbijanski državljanin Csaba Der (38), kojeg se dovodi u vezu s nekoliko brutalnih ubojstava diljem Europe, uključujući i s likvidacijom Hrvata Ivana Serdarušića (62) u Amsterdamu u srpnju prošle godine, trebao bi iz Češke, u kojoj je uhićen u veljači, biti izručen Mađarskoj, javljaju mediji u Srbiji pozivajući se na napise češkog tiska.

Der je, kako javlja Blic, pristao na izručenje Mađarskoj, ali do daljnjega ostaje u praškom zatvoru, s obzirom da odluka još nije pravomoćna, a konačnu riječ će imati češka ministrica pravosuđa Marija Benešova. Nepravomoćnu odluku o ekstradiciji prošlog je utorka donio Gradski sud u Pragu, a on je prilikom ulaska u prostorije suda opravdao svoj nadimak ‘nasmiješenog ubojice’, s obzirom da se neprestano smiješio gledajući u kamere i fotoobjektive rekavši pritom: ‘Volim Češku!’.

– Slažem se s predajom. Želim ići u Mađarsku, tamo mi je obitelj, rekao je još.

Osim Mađarske, Derovo izručenje tražile su i Srbija, Nizozemska i Španjolska, no Nizozemci su u međuvremenu zahtjev povukli u korist Mađarske, dok se sudska rasprava o zahtjevu iz Beograda očekuje uskoro. Ipak, male su šanse da Der ne bude izručen Mađarskoj, procjenjuju mediji u Češkoj.

Derov odvjetnik je rekao da mu je klijent u praškom zatvoru podvrgnut rigornoznim mjerama koje uključuju zabranu kontakta s drugim zatvorenicima.

Csaba Der je svojedobno osuđen u Srbiji na dugogodišnju robiju, iz zatvora je izašao 2017. godine, no nedugo potom vratio se kriminalu: sumnjiči ga se da je tijekom prošle godine, osim spomenutog Hrvata u Amsterdamu, ubio još dvije osobe.

Nizozemska policija nedavno je objavila snimke nadzorne kamere iz talijanskog restorana u Amsterdamu, u kojem je ubio Ivana Serdarušića. Ušao je u restoran odjeven kao turist i upucao žrtvu u glavu, prenijeli su nizozemski mediji. Žrtvu koja je ručala u restoranu u Beethovenovoj ulici na broju 14 egzekutor je, prema medijskim napisima, upucao u glavu pištoljem s prigušivačem, a potom je umaknuo iza ugla. Hitna pomoć je ubrzo stigla, ali Serdarušić je u bolnici podlegao ozljedama.

Amsterdamski portal Het Parool navodi da se Serdarušić već dulje vrijeme bavio poslovima s drogom te da se upravo poslovi s narkoticima spominju kao mogući motiv njegove likvidacije.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: