Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Hoće li Hrvatska dobiti zeleno svjetlo za Schengen na Vijeću EU-a?

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a i schengenskog prostora danas odlučuju o proširenju tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola na tri zemlje – Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Na stolu su prijedlozi dviju odluka, jedne o ulasku Hrvatske, a druge o ulasku Bugarske i Rumunjske.

Za odluku je potrebna suglasnost svih zemalja EU-a koje su članice Schengena, dok četiri vanjske članice koje su izvan EU-a o tome ne odlučuju.

Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), prvom održanom 1. prosinca i drugom jučerašnjem nije bilo primjedbi u pogledu hrvatskog članstva.

Hrvatska je sigurna

Vlade onih članica koje za svoja stajališta trebaju dobiti odobrenje svojih parlamenata dobile su zeleno svjetlo za Hrvatsku. I prema više diplomatskih izvora Hrvatska je sigurna, ali oprez nije naodmet sve dok se odluka ne izglasa.

Za Bugarsku i Rumunjsku, međutim, konsenzus ne postoji. Najveća prepreka je Austrija koja se protiv ulasku obiju zemalja i nema naznaka da bi to stajalište mogla promijeniti. Nizozemska, pak, podržava ulazak Rumunjske, ali ne i Bugarske.

Češko predsjedništvo EU-om predložilo je u utorak navečer da se Rumunjsku primi u Schengenski prostor od 29. listopada sljedeće godine, a da se za Bugarsku do 31. srpnja 2023. odluči o tome ispunjava li schengensku pravnu stečevinu.

Ako bi Vijeće to tada potvrdilo, Bugarska bi ušla zajedno s Rumunjskom, a ako ne, onda na neki kasniji datum. U tom bi slučaju, Rumunjska morala pripremiti i opremiti svoju granicu s Bugarskom da bude vanjska schengenska granica do ulaska potonje u Schengen.

Međutim, ni za taj prijedlog nije bilo konsenzusa i češko je predsjedništvo odlučilo staviti na glasanje prvotni prijedlog da se Bugarsku i Rumunjsku primi istodobno.

U srijedu su u zajedničkom pismu Vijeću EU-a, ministrima unutarnjih poslova, čelnici četiriju najvećih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu – pučana, socijaldemokrata, liberala i zelenih – pozvali da se donese pozitivna odluka za ulazak u Schengen

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: