Srijeda, 17 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Hoće li Vlada ipak morati intervenirati i zaštititi kupce?

Dok se privikavamo na euro, ogorčeni smo što nam je prelazak na novu valutu u teško vrijeme inflacije donio nova, neopravdana poskupljenja. Hoće li Vladina prijetnja snažnom intervencijom, protiv onih koji su iskoristili situaciju u želji da dodatno zarade, uroditi plodom? Hoće li vratiti podignute cijene na razinu na kojoj su bile posljednjeg dana prošle godine? Zašto se imena onih koji love u mutnom ne bi našla na crnoj listi?

Prvi radni dan otkako je Vlada poduzetnicima naložila da odmah snize povećane cijene u eurima. Je li netko uočio pojeftinjenja?

– Iskreno premalo sam kupio. Nisam primijetio, ne.

– Sve je skupo. A onda kad vidite mi Hrvati samo kukamo, a imamo svi novca i svi kupujemo.

– Tko god je digao cijene neka ih vrati jer nije u redu, i ovako je mislim katastrofa s cijenama.

– Ne samo od uvođenja eura, mislim da su trgovci povećali cijene i ranije i da su se malo pripremili za to sve skupa.

Kupci traže artikle ondje gdje su jeftiniji. Mijenjaju navike. A prodavači?

– Išli smo na zaokruživanje cijena. Nešto je otišlo gore, nešto dolje, a u biti još se ljudi teško snalaze s eurom, kaže Josip Bobinac, povrćar iz Galovca.

– Nismo mi ni dizali cijene. Konverzija ne znači da cijene trebaju ići gore, kaže Neven, vlasnik obrta iz Zadra.

Ni ova se obrtnica ne boji posjete državnih inspektora.

– Nisam cijene dizala. Moje su cijene ostale iste kakve su bile i prije konverzije, kaže Dajana Dukić, vlasnica trgovine odjećom i suvenirima iz Bjelovara.

No, nisu svi tako postupili. Čelnik Hrvatske obrtničke komore napominje da je do poskupljenja došlo zbog enormnog rasta ulaznih troškova, ne samo energenata.

– Imaju opravdan razlog zašto su podigli. A druga stvar je ako se nisu pridržavali zakona nego zaokruživali cijene pa su se tu ogriješili. Ovim putem svima apeliram da revidiraju

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: