Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Hojski o cijeni lokalnih izbora: Sve je to više od 100 milijuna kuna

Ulazimo u završnicu predizbornih aktivnosti uoči lokalnih izbora 16. svibnja. Počeli su teći rokovi za prikupljanje potpisa i predaju kandidacijskih lista pa su mnogi kandidati iskoristili za to već ovu subotu i povećan broj ljudi na gradskim trgovima.  

Najviše potpisa, 5000, treba onima koji ulaze u utrku za gradonačelnika Zagreba. Kandidati za prikupljanje imaju točno – dva tjedna:

Pred nama su, nakon parlamentarnih, drugi izbori u epidemiji koje je znatno teže organizirati i provesti nego u normalnim uvjetima. Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva, u večerašnjem je HTV-ovu Dnevniku istaknuo kako je za izbore prošle godine DIP primao kandidature u Saboru, dok se sad primaju na 576 mjesta, koliko imamo jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, što je malo veći izazov. 

– Sva naša izborna povjerenstva dobila su naputak kako organizirati rad vezano za epidemiju i mislim da tu neće biti nikakvih problema, rekao je Hojski.

Dodao je kako je HZJZ dao jasne preporuke za prikupljanje potpisa: štandovi na otvorenom, maske, vlastita kemijska olovka, dezinficijens…

Oni koji će na dan izbora biti u izolaciji i samoizolaciji glasovat će, rekao je Hojski, isto kao na prošlim izborima.

– Javit će se izbornom povjerenstvu tri dana prije izbora ili biračkom odboru na dan izbora, doći će im pred kuću ili na vrata, bitno je samo reći da će oni koji su u izolaciji, koji imaju COVID, glasati uz pomoć osobe od povjerenja. Znači birački odbor neće biti u direktnom kontaktu sa zaraženima, istaknuo je.

Hojski je također rekao da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo do kraja travnja objaviti preporuke vezane za izborne skupove. 

Posebnost je ovih lokalnih izbora i organizacija glasovanja na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji. Hojski je rekao kako su detektirali 51 biračko mjesto koje nije u funkciji te da su povjerenstva uspjela riješiti 25 biračkih mjesta, dok za 26

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: