Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Hospitaliziranih je manje, ali ne i umrlih; sutra potvrda – je li omikron došao u RH

Četvrti val epidemije u Hrvatskoj konačno ima višednevni silazni trend. Danas imamo 2.796 novozaraženih, oko 500 manje nego prije tjedan dana. Blago popušta i pritisak na zdravstveni sustav. U bolnicama je oko 150 pacijenata manje u odnosu na prošlu nedjelju, a 20 ih je manje i na respiratoru. No, i dalje, na žalost, imamo veliki broj preminulih. S COVID-om ili od njega u protekla 24 sata umrlo je još 68 ljudi.

Ovoga tjedna u Hrvatskoj je zabilježeno 27.700 novih slučajeva zaraze, što je za oko 5.000 manje u odnosu na prošli tjedan, odnosno imamo pad broja novozaraženih za gotovo 16%.

Nakon što nam je proteklih tjedana udio pozitivnih u broju testiranih bio i iznad 40%, konačno i tu bilježimo blagi pad. Ovoga tjedna on iznosi 36,6%.

Jedini pokazatelj koji i dalje raste je broj preminulih. Ovoga tjedna epidemija je odnijela još 459 života, najviše u ovom četvrtom valu. S padom broja novozaraženih očekuje se da će i broj preminulih idućih tjedana konačno početi padati.

Zaključno s jučerašnjim danom u Hrvatskoj je, barem jednom dozom cijepljeno 54,38% ukupnog stanovništva.

Na karti koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, jasno se vidi razlika u procjepljenosti prema županijama i regijama. U svim kontinentalnim županijama, osim Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križavačke, barem jednu dozu cjepiva primilo je više od polovine stanovništva. Istarska i Primorsko-goranska županija također imaju procijepljenost iznad 50 %. U Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj cijepilo se manje od polovine stanovništva. Jedina dalmatinska županija u kojoj se barem jednom dozom cijepilo više od 50 % stanovništva je Dubrovačko-neretvanska.

U bolnicama se stanje popravlja, no smrtnost je i dalje visoka.

– Jako je bitno da smo prvi put od početka pandemije, Primorsko-goranska županija ima smanjeni broj hospitaliziranih, čak 18 % u komparaciji sa prošlim tjednom, ističe Višnja Gogić, epidemiologinja županijskog NZJZ-a. 

I u OB-u Varaždin proteklih se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: