Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Hospitalizirano sve više onih koji imaju COVID i druge bolesti

Nastavljen je pad broja novozaraženih u ovom tjednu za 20-ak posto. Danas imamo malo više od 13 tisuća novih slučajeva zaraze, gotovo 3.700 manje nego prije tjedan dana. Od toga je 8.800 zabilježeno PCR testom, a 4.300 brzim antigenskim. 

U bolnicama je malo više od 2.100 pacijenata, među kojima je sve više onih koji imaju COVID, ali su hospitalizirani zbog drugih bolesti. Na respiratoru je manje od 200 najteže oboljelih. Preminule su još 42 osobe.

Podaci pokazuju da je peti val epidemije u nas, izazvan omikronom, u padu, pa se sve više okrećemo sljedećim mjesecima i novoj turističkoj sezoni. A u njoj bi, zbog manje procijepljenosti u odnosu na izravne konkurente, Hrvatska mogla znatno izgubiti.

Na Klinici za infektivne bolesti pritisak je malo manji, no liječnici poručuju, omikron nije bezazlena varijanta.

– Kod nas je trenutno manje hospitaliziranih tako da je u tom smislu malo lakše, ali naravno pacijenti koji su kod nas su iznimno teški i zahtjevni. Što god da radite, bolest je tri koraka ispred vas, kaže infektologinja Marija Santini iz Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”. 

Trenutačno je u bolnicama hospitalizirano više onih koji imaju i druge bolesti.

– S obzirom na varijantu omikron koja se pojačano širi, ali čini se da izaziva blaže kliničke slike, u zadnje vrijeme je sve više kroničnih bolesnika hospitaliziranih s COVID-19 bolesti u odnosu na prethodne valove kada su svi, koji su bili hospitalizirani, bili hospitalizirani od COVID-19 bolesti, kaže državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić.  

Hospitalizacijama pridonosi neprocijepljenost. Svaka četvrta osoba starija od 65. u Hrvatskoj nije cijepljena. O primljenim dozama te incidenciji ovisi i boja zemlje na europskoj koronakarti, a o njoj i turistička sezona.

– Na mediteranskim zemljama dakako je procijepljenost puno veća nego što je u Hrvatskoj. Pokrenuli smo i prošle godine prioritetno cijepljenje turističkog sektora s izuzetno dobrim odazivom,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: