Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

HRejting: Evo kako kod birača kotiraju političke stranke

Dva mjeseca prije lokalnih izbora Dnevnik HTV-a donosi naš prvi ovogodišnji HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 17. ožujka na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna greška uzorka je +/- 2,6 2%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Već više od godinu dana živimo s epidemijom, za dva dana je i godišnjica razornog zagrebačkog potresa. Evo kako kod birača trenutačno kotiraju političke stranke:

Da su sutra parlamentarni izbori, izborni bi prag prešlo samo pet političkih stranaka. Redoslijed na vrhu tablice bio bi kao i na onim pravim izborima održanima u srpnju prošle godine.

Vodeći je HDZ s malo više od 27% (27,3%) biračke potpore. 8 i pol postotna boda manje (18,8%) ima drugoplasirani SDP. Promjena u redoslijedu od posljednjih izbora na ovamo dogodila se od trećeg do petog mjesta. Sada je Možemo! treća politička snaga u zemlji s gotovo 9% (8,7%) potpore. Iza su Domovinski pokret s 8,1 i jedini koji još prelazi prag – Most, koji je na 7 i pol posto.

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, imali bismo podugačku listu stranaka koje nikada ne bi ušle u Hrvatski sabor. U skupini onih s tek nešto više od jedan posto biračke potpore su Centar (1,8%), stranka pokojnoga zagrebačkoga gradonačelnika (1,5%), IDS (1,2%) i Živi zid (1,1%). G4 Ispod jedan posto su HNS (0,9%), Glas (0,8%), Reformisti (0,8%), HSU (0,8%) i HSLS (0,6%). Iz optimistične perspektive, svima njima kakvu-takvu nadu može dati velik broj još neodlučnih birača. Trenutačno ih je 16% (16,1%).

Uoči lokalnih izbora, HRejting će nam pokazati kako stranke i njihovi kandidati prolaze u županijama i velikim gradovima. Evo kako stranke stoje po regijama:

Da su sutra lokalni izbori, a Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija jedna izborna jedinica, izborni bi prag prešlo pet stranaka ovim redoslijedom: HDZ – 34,7%, SDP

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: