Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

HRejting: Koliko bi stranaka ostalo u Saboru da su jučer bili parlamentarni izbori?

Pet dana nakon početka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, u Dnevniku HRT-a objavljen je prvi jesenski HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2,95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

Rezultate HRejtinga, kao i obično, u Dnevniku je predstavila Tatjana Munižaba otkrivši, između ostalog, koliko bi stranaka ostalo u Saboru da su jučer bili parlamentarni izbori.

“Kad bi se zabranile predizborne koalicije, a cijela država bila jedna izborna jedinica, u Hrvatskoj bi nastupio pomor parlamentarnih stranaka. Umjesto sadašnje 22, podijeljene u čak 14 saborskih klubova, ostale bi četiri stranke i isto toliko klubova zastupnika”, kazala je objasnivši kako samo četirima političkim strankama rujanski HRejting prognozira prelazak izbornoga praga.

Najprije, HDZ-u koji trenutačno uživa 27,1% biračke potpore. Točno 10% manje ima drugoplasirani SDP (17,1%). Iako je njegovih 17% vjerojatno bolje od onoga što sami očekuju, zaostatak Možemo! od samo jedan posto (16,1%) upućuje na to da bi SDP već u listopadu, ne dovede li se brzo u nekakav red, mogao ostati bez epiteta “najjača oporbena stranka”, dodala je. Trenutačno četvrti i zadnji koji još može računati na saborske mandate jest Most s potporom od 8,5 posto.

Stranke okupljene oko Škorina Domovinskog pokreta na posljednjim su parlamentarnim izborima osvojile 16 mandata, a da su sad izbori, Domovinski bi pokret hrvatski parlament gledao samo na televiziji, komentira Munižaba. Trenutačno su ispod 4% (3,9%). Kad bi se svim ostalim strankama pribrojila čak i maksimalna statistička pogreška HRejtinga, vjerojatnost za prelazak izbornog praga im je nula. Takvih je čak 11.

U skupini iznad jedan posto su: Fokus (1,7%), Centar (1,5%), HSS (1,5%), Hrvatski suverenisti (1,4%) i IDS (1,4%).

Skupinu ispod jedan posto predvodi HSU (0,8%), a slijede ga HNS (0,6%), Živi zid (0,5%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%), HSLS (0,4%) i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: