Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

HRejting o izborima u Splitu: Puljak i dalje prvi izbor trećini sugrađana

Prijevremeni izbori u Splitu tema večerašnjeg HRejtinga. Anketa je provedena od 15. do 18. lipnja na uzorku od 600 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 4 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

Kada je riječ o praksi da nikad ne biraju isto dva puta zaredom, Splićani će ovu nedjelju iznevjeriti sami sebe. Tako barem pokazuje naša anketa. Jer, iako je isprovocirao prijevremene izbore i svim skandalima unatoč, Ivica Puljak ostaje prvi izbor trećini (35,3%) svojih sugrađana. Više od 10% za njim zaostaje HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš, za kojega bi glasalo 23,7% birača. Željko Kerum (9,4%) treći je izbor Splićana, ali ne uživa ni 10% potpore. Slijedi ga SDP-ov Davor Matijević sa 6,2%.

Preostalih pet kandidata, kojima će prema anketi prvi izborni krug ujedno biti i posljednji, raspoređeno je ovako: Mostovac Josip Markotić – 3,7%; kandidatkinja Pametnog za Split i Dalmaciju, Kristina Vidan – 3,4%; Tamara Visković koja predstavlja Možemo i Novu ljevicu – 2,7%; predstavnik saveza desnih stranaka predvođenih Domovinskim pokretom, Aris Zlodre – 2,1%; bivši SDP-ovac, sada neovisni Ante Franić – pola posto! U ovakav red, nered svakako još stignu unijeti neodlučni kojih je trenutačno gotovo 13% (12,9%).

Može li u 2. krugu itko ugroziti ovu prednost Ivice Puljka? 

U anketi smo tražili reakciju birača na sraz Ivice Puljka s drugo i trećeplasiranim u 1. krugu. Iz obje kombinacije stari gradonačelnik izlazi i kao novi. Riječ je samo o Puljkovoj pobjedi s većom ili manjom razlikom. Tako bi (Puljak 47,5%) s HDZ-ovim Zoranom Đogašem (37,1%) 2.krug završio s prednošću većom od 10% (10,4%) Oko 15% birača u ovoj kombinaciji još ne zna što bi ili je već odlučilo da neće glasati.

Za Puljka bi najbolji protukandidat u 2. krugu bio Željko Kerum. Tu nema nikakve neizvjesnosti ni napetosti. Puljak (53,7%) pobjeđuje Keruma (24,2%) s gotovo 30% (29,5%)

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: