Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

HRT prvi objavio kako će izgledati elektronički popisni upitnik

Za točno tjedan dana u Hrvatskoj počinje popisivanje stanovništva koje se provodi svakih deset godina. Velika novost ovoga puta je mogućnost upisa u sustavu e-građani, što će svi koji mu imaju pristup moći napraviti od 13. do 26. rujna. Nakon toga na teren izlaze popisivači. U Dnevniku ste po prvi put mogli vidjeti kako će izgledati elektronički popisni upitnik.

Hrvatska će napokon dobiti odgovor na pitanje – koliko nas ima. Za tjedan dana počinje popis stanovništva. Bit će potpuno digitalan.

– U potpunosti smo napustili papirnate obrasce tako da je ovo prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a naši građani su ti koji će sami odabrati kako se žele popisati, rekla je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Jer popis se provodi u dvije faze. Prva je online – samopopisivanjem s pomoću platforme e-građani, a druga, klasična – izlaskom popisivača na teren.

Samopopisivanje počinje već 13. rujna. Trajat će 2 tjedna. Građane se poziva da upitnik ispune putem portala e-građani. I to ne samo za sebe, nego i za svoje ukućane.

Postupak je jednostavan. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti.

– Dovoljno je da samo jedan član kućanstva ima vjerodajnicu. Ako recimo postoje dvije onda jedan član, izabere se- tko će popisati. Onaj tko bude popisivao ostale osobe, on će biti referentna osoba, rekao je Damir Plesac, koordinator za popis stanovništva, DZS.

Upitnik se sastoji od četiri dijela. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite.

Pitanja su jednostavna, ali i objašnjena. Na njih uglavnom odgovarate jednim klikom, za što će, primjerice, četveročlanom kućanstvu biti potrebno 30-ak minuta.

No jednom kada sve ispunite, ne zaboravite da obavezno morate spremiti kontrolnu šifru. Ona će se ispisati na ekranu.

– Kada osoba na kraju samopopisivanja dobije kontrolnu šifru, ona je mora

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: