Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

HRT u Odesi: Moskvi je glavni cilj potpuni nadzor nad Donbasom

Noć u Odesi protekla je mirno, uz uobičajenu uzbunu zbog mogućeg napada iz zraka, javila je Elizabeta Gojan u podnevni HTV-ov Dnevnik iz tog ukrajinskog lučkog grada na Crnom moru.

Život u gradu je uobičajen, ali ratni život – sve teče znatno sporije, najmanje pola od milijun stanovnika napustilo je grad u strahu od rata, na snazi je policijski sat od 22 do 5 ujutro i sve utihne već u 20 sati.

Inače najfrekventnija ukrajinska luka Odesa potpuno je blokirana. Iz nje ne isplovljavaju puni brodovi, u nju ne uplovljavaju prazni brodovi.

Jasno je da su ruske snage napustile cilj potpunog opkoljavanja ukrajinskih snaga u Donjecku i Izjumu i sada se fokusiraju na potpuno zauzimanje Donbasa. Otkako nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev na početku invazije, Moskvi je zapravo glavni cilj potpuni nadzor nad Donbasom, ali strane obavještajne službe predviđaju da u tome neće uspjeti jer nemaju dovoljno vojnika.

Ruske se snage sada fokusiraju na Sjeverodoneck, najistočniji grad Ukrajine koji još uvijek drže ukrajinske snage. Njegov bi pad Kremlju dao de facto potpuni nadzor nad Luhanskom, koji uz Donjeck čini regiju Donbas.

Guverner pokrajine Harkiv tvrdi da su ukrajinske snage stigle na granicu s Rusijom, ali nema još potvrđenih informacija iz neovisnih izvora.

Moskva je ostala bez dovoljno rezervnih vojnika, pa sada formira jedinice od plaćenika iz vojnih tvrtki i plaćeničkih milicija, javila je Elizabeta Gojan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: