Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Hrvatska obala i dalje ‘narančasta’

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak novu korona kartu na kojoj je hrvatska obala i dalje u narančastom, a druge mediteranske regije velikom većinom označene crvenom ili tamno crvenom bojom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Hrvatska je obala na najnovijoj karti ostala u “narančastom”, što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

Kontinentalne hrvatske regije i dalje su označene zelenom bojom.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Veći dio Grčke kao i mediteranska obala Francuske te Sicilija i Sardinija na prošlotjednoj su karti bili u narančastom, a sada su hrvatski konkurenti u ljetnom turizmu označeni tamnijim bojama od hrvatske obale.

Tako su otoci u južnom dijelu Egejskog mora u “tamno crvenom”, zbog čega ECDC savjetuje da se ne putuje u ta područja, ako ne postoje esencijalni razlozi.

U toj se regiji nalaze popularna turistička odredišta, poput Mykonosa, Santorinija i Rodosa koji privlače milijune turista svake godine.

Sva su grčka glavna turistička odredišta u crvenom ili tamno crvenom, osim regije u kojoj se nalaze Samos, Hios i Lezbos koja je u narančastom.

Kopnena je Italija većinom narančasta, izuzev Pijemonta i južnog Jadrana koji su u zelenom, dok su Sicilija i Sardinija u crvenom. Cipar je označen tamno crvenom bojom, a Malta u crvenom.

Mediteranska obala Francuske je crvena, osim Korzike koja je tamno crvena. Većina Španjolske je u tamno crvenom, a manji dio u crvenom.

Portugal je označen crvenom bojom, izuzev Madeire koja je u narančastom.

Većina Srednje Europe i cijela Njemačka su u zelenom.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: