Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

HRVATSKI OTOK LJUBAVI POD UDAROM NAPASNIH ORGANIZAMA ‘Ne može se ništa učiniti, borba je uzaludna. Gdje god dođu, ubijaju sve ostale vrste’

Galešnjak, otočić srcolikog oblika u Pašmanskom kanalu, napala je invazivna alga Caulerpa racemosa, javlja HRT. Ronioc Đani Iglić donio je iz dubina potvrdu o zagađenju tom algom. Osim otoka ljubavi, zagađen je cijeli Pašmanski kanal, a nakon što se ta invazivna vrsta alge negdje pojavi, na tom mjestu više nema uvjeta za život onih vrsta koje su tamo obitavale do tada. Ugrožene su i ribe i školjke.

‘Sve su ugrožene kada dođe Caulerpa, ništa više ne može tamo rasti’, kađe Iglić. Radi se o algi koja izgledom podsjeća na grančicu crnogoričnog stabla, a jako brzo se širi.

‘Ne može se puno učiniti. Boriti se protiv caulerpe je nemoguće. Bilo je prijedloga da se prekriva folijom, ali tako se uništi sav život u pijesku do metar dubine…’, rekao je Iglić.

Iako se ova alga jako brzo nastani na nekom području, nakon nekog vremena nestane kao da je nikad nije ni bilo, a stručnjaci ne znaju zašto je to tako, javlja HRT.

‘Iz nekih bioloških razloga, njezino širenje se zaustavilo i uglavnom se povukla, pa je ima još samo na par lokacija u Jadranu’, rekla je za HRT inženjerka biologije Ivana Zubak Čižmek.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: