Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Hrvatski piloti uskoro će biti spremni za letove helikopterima Black Hawk

U tvornici Sikorsky u američkoj saveznoj državi Connecticut u punom su jeku radovi na prva dva helikoptera Black Hawk. Oni bi u Hrvatsku trebali stići sljedeće godine. Nakon obilaska tvornice, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj u Minnesoti su posjetili i hrvatske pilote koji su na dodatnoj obuci.

U zrakoplovnoj bazi Nacionalne garde Minnesote ministra obrane Maria Banožića i načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja dočekala su dvojica hrvatskih pilota. Iako su iskusni, proces pripreme za upravljanje helikopterom Black Hawk opisuju kao kompleksan.

– Iznimno veliki tehnološki skok je ovo za nas. Nove mogućnosti koje ćemo imati s ovim helikopterom u vidu full auto pilota koji nam pomaže u vrlo složenim meteo uvjetima, let noću ili let iznad nepreglednih teritorija, kazao je pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

– Prilagodba samog sustava će trajati neko vrijeme, ali sposobnosti koje ćemo dobiti sa ovim helikopterom su jednostavno nezamislive i ovim trenutkom pozivam sve mlade generacije da dobivamo sredstvo nezamislivih mogućnosti i neka im to bude jedan izazov da se prijave za vojnog zvanje pilota HRZ-a, dodao je drugi pilot.

Završna obuka pilota dio je složenog projekta koji traži i poseban hangar, te osposobljavanje zrakoplovnih tehničara za održavanje helikoptera.

– Naravno da se spremamo za taj trenutak s obzirom na to da smo do sada imali istočnu tehnologiju koja je puno skromnija u odnosu na ovo što ćemo sada dobiti s Black Hawkom i naravno da mi trebamo pripremati ljude i to intenzivno radimo upravo u suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Dva helikoptera američka su donacija, dok još dva kupuje Hrvatska. Modernizacija zrakoplovstva važna je zbog nacionalne sigurnosti, ali i odgovornosti koju Hrvatska dijeli sa saveznicima kao članica NATO-a.

– Dobit ćemo vjerojatno najmoderniji helikopter za transport i za određene specijalne zadaće. Nakon što dođemo do razine

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: