Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

HRVATSKI PREMIJER O IZLASKU VELIKE BRITANIJE IZ EU ‘Šteta da je do ovoga uopće došlo, a mislim da će najviše negativnih posljedica osjetiti Britanija’

Izlazak Velike Britanije iz EU-a nije dobar za Uniju, ali će najviše pogoditi samu Britaniju, izjavio je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković koji smatra da, kada do toga već dolazi, onda je bolje da se razlaz uredi sporazumom.

“Moj je stav jasan već nekoliko godina. Šteta da je do ovoga uopće došlo, mislim da će ta odluka imati najviše negativnih posljedica za Ujedinjenu Kraljevinu, ali nije dobra ni za EU”, izjavio je Plenković uoči europskog summita u Bruxellesu.

“Međutim, kad već postoji taj proces onda on treba biti uređen i zato ovaj sporazum o povlačenju, politička deklaracija o budućim odnosima i ovaj aranžman oko pitanja Gibraltara i Sjeverne Irske na najbolji mogući način u ovom okolnostima regulira ova pitanja”, dodao je.

Čelnici 27 zemalja članica Unije okupili su se u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu na kojem će potvrditi sporazum o izlasku Velike Britanije i političku deklaraciju o budućim odnosima između dviju strana.

Liderima će se prije kraja sastanka pridružiti britanska premijerka Theresa May.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je izlazak jedne članice prvi put u povijesti Europske unije “tužan trenutak”

“Napuštanje jedne članice nije trenutak za slavlje, iako smo postigli najbolji mogući sporazum, ali ovo je tužan trenutak”, rekao je Juncker.

Na pitanje ruskih novinara da komentira neke optužbe da je Rusija organizirala brexit, Juncker je kratko odgovorio da je “Britanija donijela tu odluku, a ne Rusija”.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u svom pozivnom pismu da nitko nema razloga biti sretan zbog brexita, ali da je po njemu bitno to što je u “ovom kritičnomm vremenu EU27 položila ispit jedinstva i solidarnosti”.

Tekst sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a te politička deklaracija o budućim odnosima usuglašeni su na razini pregovarača i sada se očekuje da će čelnici to formalno i potvrditi.

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio – britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

Čelnica male sjevernoirske stranke, Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Isto tako, dio članova vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan postignutim sporazumom – dio konzervativaca želi tješnje veze s EU-om, a dio njih želi potpuni raskid, koji bi po njima omogućio zemlji da samostalno vodi svoju trgovinsku politiku.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: