Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Hrvoj Šipek: DORH kojeg vodim ne ispunjava želje

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u Saboru odgovara na pitanja o eventualnom političkom utjecaju na rad Državnog odvjetništva (DORH).

Prijavu protiv Marija Banožića podnijela je Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina. Banožića u prijavi tereti da je kao ministar državne imovine počinio više kaznenih djela: zloupotrebu položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje i trgovanje utjecajem.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je ministar Mario Banožić zlorabio ovlasti jer je, dok je još bio ministar državne imovine, sam sebi dodijelio stan u središtu Zagreba. Uvidom u podatke utvrdili su i da njegova obitelj nikada nije imala prebivalište ni boravište u Zagrebu. Povjerenstvo je Banožiću odredilo kaznu od sedam tisuća kuna.

Uvodnu riječ je imao Nikola Grmoja koji je rekao da je tema današnjeg saslušanja rad državnog odvjetništva i konkretne istrage.

– Ako postoje bilo kakva saznanja o političkom pritisku na rad državnog odvjetništva, to je tema današnjeg saslušanja, rekao je u uvodu. 

Damir Habijan je rekao kako je Grmoja svojim uvodom ostavio dojam koji nije dobar za početak rasprave.

– Nije ovlast nacionalnog vijeća da na ovaj način provodimo raspravu, da javnost saslušava glavnu državnu odvjetnicu. Ne protivimo s eda se državna odvjetnica sasluša, ali da se prije toga razmislilo promjeni odluke, ovako se nadilazi ovlast nacionalnog vijeća, rekao je.  

“Nisam bila izložena pritisku predsjednika Vlade”

Zlata Hrvoj Šipek
je rekla kako je bila u dvojbi treba li se odazvati na saslušanje.

– Odlučila sam doći iz poštovanja prema Saboru i institucijama države. Kao što se u našem društvu u određenoj mjeri još uvijek ne prepoznaje i ne osuđuje primjerice spolno uznemiravanje zbog čega je potrebna edukacija o posljedicama, tako smatram da su potrebne rasprave o utjecajima na pravosuđe u cjelini i njegovu pogubnost za vladavinu prava kao temelja demokratskog društva

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: