Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

HTV iz Lavova: Istočna bojišnica ponovno aktivna, ruski napadi se intenziviraju

I u večernjim satima nastavljaju se žestoki napadi ruske vojske prema istočnim oblastima. HTV-ov reporter Petar Vlahov javio se za Dnevnik 3 iz Lavova, kazavši kako je kasno večeras stigla i službena potvrda ukrajinskog ministarstva obrane da je ukrajinska vojska preuzela prostor Černobila i da su černobilski stručnjaci, koji rade tamo – ponovno Ukrajinci. 

Ruska vojska tijekom dana i večeras napada četiri zone, četiri grada, između ostalog, Kijev, Donbas, Izjum i Černjihiv. Uglavnom je riječ o napadima iz zraka zrakoplovima. Prema dostupnim informacijama u zadnja 24 sata Rusi su pojačali tristo letova borbenih snaga. Dakle, te informacije govore da su svoj intenzitet napada stavili prema istoku Ukrajine i prema istočnoj bojišnici, kazao je Vlahov.

Stigla protuzračna obrana iz Velike Britanije

Intenzivira se i pomoć koja stiže sa Zapada. Radi se vojnoj tehnici i opremi koja ide u Ukrajinu. Tako je stigla i pomoć Velike Britanije, poslali su protuzračnu obranu za rušenje borbenih letjelica. Ukrajinska vojska, oslobađajući Harkiv, htjela je preuzeti i moderne protuzračne sustave ruske vojske. Osvojili su i nekoliko mobilnih lansera, doao je Vlahov. .

Istočna bojišnica je ponovno aktivna, ruski napadi se intenziviraju bez obzira na kišu koja pada u cijeloj Ukrajini.

Počinje druga faza rata

U javljanju za središnji Dnevnik Vlahov je kazao kako u Ukrajini nema mira niti će ga tako brzo biti jer “počinje druga faza rata koja će biti još krvavija i dramatičnija”. Ako Rusija uspije osvojiti cijeli Donbas i kopneno ga spoji s Krimom, mnogi smatraju da bi to, uz već izraženu namjeru Ukrajine da ostane vojno neutralna, bilo dovoljno da Vladimir Putin proglasi pobjedu u ratu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već je više puta ponovio da se Ukrajina neće odreći ni pedlja svoje zemlje.

– I danas je ukrajinski predsjednik više puta ponovio, pred nizozemskim, australskim i belgijskim parlamentom, da se Ukrajina

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: