Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

HTV iz Lavova: U invaziji na Donbas presudna bi mogla biti bitka za Slovjansk

U sjeni strašnih zločina i masovnih grobnica koje se svakodnevno otkrivaju na područjima koja su Rusi napustili, najavljuje se bitka za Donbas koja bi mogla biti još strašnija i krvavija od svega što smo do sada vidjeli u 45 dana rata na istoku Europe. Iz Lavova se za Dnevnik s najnovijim informacijama javio reporter Dragan Nikolić.

– Za planiranu invaziju na Donbas ruska vojska može računati s nešto manje od 100 bataljuna. Uskoro navodno kreće regrutacija više od 60 tisuća vojnika, što ročnika, što rezervista. U ruskom pograničenom području, gradu Belgorodu, nasuprot graničnog područja Ukrajine gdje se nalazi Harkiv, posljednjih dana se broj taktičkih jedinica, koje broje između 600 i 1000 vojnika, povećao s 30 na 40 i to je ona pozadinska priča, ono što možda tek dolazi, rekao je Nikolić.

Presudnom za ruske planove o invaziji na Donbas mogla bi se pokazati bitka za grad Slovjansk, ključnu stratešku točku na istoku Ukrajine. 

– Idu preko Izjuma. Ako žele opkoliti ili barem pritisnuti ukrajinsku vojsku usporedno i sa sjevera i s juga, Rusi naprosto moraju zauzeti Slovjansk. Tada će se moći povezati s postrojbama na istoku koje napadaju grad Rubižne, u kojemu je danas pogođen rezervoar s dušičnom kiselinom, što je lakši put i odsjeklo bi manji broj ukrajinskih snaga, ili mogu krenuti dalje prema Horlivki i Donecku, čime bi uspjeli okružiti veći dio ukrajinskih snaga. Ako Rusi ipak ne uspiju u zauzimanju Slovjanska, vjerojatno se neće moći probiti kroz čvrste defanzivne pozicije ukrajinskih snaga, uspostavljane još 2014. 

Što se tiče Luhanske oblasti, tamošnji guverner danas je pozvao na hitnu evakuaciju svih koji su još uvijek u gradovima i selima. Procjenjuje se da je to oko 30 posto populacije.

Danas je organizirano 10 humanitarnih koridora. Jedan od njih ide i iz napaćenog Mariupolja, kojega još uvijek kontroliraju ukrajinske snage, ali se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: