Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

HUP upozorava na rizik od nedostupnosti medicinskih proizvoda

Iz Koordinacije medicinskih proizvoda HUP-a danas su upozorili na opasnost da će mnogi medicinski proizvodi postati nedostupni za pacijente, zatraživši privremeno povećanje cijena ne bi li se osigurala njihova dostupnost.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca priopćili su danas kako su predstavnici Koordinaciji medicinskih proizvoda HUP-a na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora upoznali saborske zastupnike s, kako navode, neodrživom situacijom u dostupnosti medicinskih proizvoda, visokim nabavnim troškovima te drugim rizicima zbog kojih prijeti opasnost da će mnogi medicinski proizvodi postati nedostupni za pacijente.

Kako se navodi u priopćenju, zbog otežane makroekonomske situacije koja je počela pandemijom COVID-19, nastavila se ratom u Ukrajini, ogromnim rastom cijena energenata i velikim problemima u opskrbi te desetogodišnjim stalnim padom cijena pomagala na Listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Koordinacija medicinskih proizvoda pri HUP-u izrazila je veliku zabrinutost da neće moći opskrbljivati hrvatsko tržište medicinskim pomagalima koji su mnogobrojnim bolesnicima neophodni za život. 

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku istaknuli su kako se čak 98 % pomagala uvozi, a samo u ovoj godini nabavna cijena je porasla 30-40 %, cijena goriva je u pola godine porasla 27,7 %, a cijena kontejnerskog prometa čak 1700 %. 

Upozorili su, navodi se u priopćenju, i na “restriktivan Pravilnik o načinu određivanja cijena i uvrštavanja na popis pomagala HZZO-a koji predviđa snižavanje referentnih cijena sukladno tržišnom udjelu – prema kriteriju isključivo niskih cijena zbog čega se u Hrvatskoj destimulira plasman inovativnih medicinskih proizvoda”.

Iz HUP-a navode da je u proteklih 10 godina pad cijena pojedinih grupa pomagala na Listi HZZO-a 49,9 posto, a pojedini proizvodi se trenutačno isporučuju s negativnom maržom što je, kako kažu, neodrživo za poslovanje članica Koordinacije za medicinske proizvode HUP-a. Istaknuli su da je od 620 generičkih vrsta pomagala ugrožena distribucija čak 247 generičkih vrsta pomagala s Liste HZZO-a, što

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: