Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

IAEA izgubila kontakt sa sustavima za kontrolu u Černobilu

Sustavi koji prate nuklearni materijal u skladištima radioaktivnog otpada u nuklearnoj elektrani u Černobilu, koju su prošli mjesec zauzele ruske snage, prestali su slati podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), objavila je ta UN-ova agencija.

“Glavni direktor …. rekao je da je izgubljen daljinski prijenos podataka iz sustava za praćenje sigurnosti u Černobilu NPP”, priopćila je IAEA.

IAEA među ostalim prati sigurnost nuklearnog materijala.

Ukrajina je prije šest dana zatražila od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da joj pomogne u osiguranju nuklearnih elektrana jer strahuje da bi zbog ruskog napada na zemlju moglo doći do nuklearne nesreće.

Ukrajina ima u funkciji 15 nuklearnih reaktora u četiri elektrane.

Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi rekao je na posebnom sastanku agencije u Beču prošlu srijedu da je u kontaktu s Kijevom i Moskvom kako bi se razmotrilo kako bi se moglo poduprijeti infrastrukturu, rad i djelatnike ukrajinskih nuklearnih elektrana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: