Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Iduća dva tjedna porast cijene goriva samo na autocestama

Vlada je odlučila fiksirati najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković u izjavi nakon telefonske sjednice Vlade.

Tako će litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama koštati 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 bit će 13,50 kuna po litri.

Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri.

Vladina uredba kojom se omogućavaju te cijene primjenjuje se od sutra i prema Plenkovićevim riječima odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna. Ona se ne odnosi na premium goriva.

– Da Vlada nije reagirala, benzin bi od sutra koštao 14,57 kuna, dizel 14,06 kuna, a plavi dizel 10,93 kune, rekao je Plenković. Cijene će biti od sutra na autocestama, osim plavog dizela, koji se ondje ne toči.

Plenković kaže da su zahvaljujući svim dosadašnjim vladinim mjerama cijene benzina niže za 2,45 kuna, dizela 3,56 kuna, a plavog dizela za 2,38 kuna po litri.

– Prateći ćemo dalje situaciju na tržištu, donosit ćemo sukladno tome i nove odluke. 

Premijer je iznio i svoja očekivanja vezano uz turističku sezonu. Smatra da će biti bolja nego rekordna 2019.

– Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stoga je važno da ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda građana i gospodarstva te omogućuje intenzivnu turističku sezonu. Mislim da ćemo s ovakvom mjerom omogućiti jedno i drugo. Ono što raduje jest porast broja fiskaliziranih računa, koji su sada za 25,8% veći nego u istom razdoblju lani. Broj izdanih računa je 15,3% većin nego lani. Imamo porast broja vozila na autocesta, sada je za dva milijuna veći nego u istom razdoblju 2019.

“Ima prostora za intervencije”

Dodaje da Vlada još ima prostora za intervenciju dođe li do novih povećanja cijena goriva. 

– Imamo prostora. Naš prostor je velik, u smislu fiksiranja cijena. To radimo danas za sve

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: