Nedjelja, 14 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

IKONA IDENTITARIZMA, TRENDI RASIZMA ZA GENERACIJU MILENIJACA Simpatičan i nasmijan, s modernom frizurom. On je novo hipstersko lice krajnje desnice

Prozvali su ga Justinom Bieberom radikalne desnice. Martin Sellner zgodan je 29-godišnjak koji pokušava kreirati novo, hipstersko lice europske krajnje desnice. Umjesto mračnih lica naci-simpatizera u crnom, mladi Bečanin simpatičan je i nasmijan, s naočalama i modernom frizurom. I jasnom, kratkom porukom: protiv imigranata, protiv islamizacije Europe, za obranu europskog kršćanskog identiteta.

Jedna je od istaknutijih faca europske nove desnice, u Dresdenu drži govore na redovitim prosvjedima Pegide, često je u Velikoj Britaniji gdje je potaknuo osnivanje slične udruge. Martin Sellner lider je identitarne organizacije u Austriji (Identitäre Bewegung Österreich) i maskota europskog identitarnog pokreta.

– Želimo zaustaviti i preokrenuti opasni demografski trend koji vodi zamjeni naroda i kraju naših vrijednosti i demokracije…mi smo na prvoj liniji otpora razornoj politici multikulturalizma – poručuju austrijski mladi desničari.

Bez petljanja po holokaustu

Od ostatka krajnje desnice razlikuju se po tome što se jako trude djelovati umiveno i privlačno, i po svaku se cijenu razlikovati od nasilnih neonacista i huligana u spitfajericama i crnim vojnim čizmama.

– Mi nismo nacisti, nego domoljubi – ističu. Sellner je pametan: otvoreni simpatizeri nacista u zemljama poput Njemačke, Austrije i Francuske osuđeni su na nestanak, na zakonske zabrane i gubitak simpatizera. Zato se europska desnica trudi distancirati od ljubitelja poraženih vojski. Doduše, svi oni uglavnom potiču iz neonacističkih skupina. I Martin Sellner priznaje da se nekad družio s njima, ali opravdava se time što u to vrijeme nije bilo druge ponude na krajnjoj desnici. Nije imao izbora. Sad je drugačije, pod uzoru na američki alt-right po Europi bujaju različite desne skupine, od onih posvećenih zaštiti tradicionalne obitelji i ukidanju istospolnih brakova, kakve su nama najpoznatije, do Sellnerovih boraca za europski identitet, trenutno koncentriranih na borbu protiv imigracije i azilanata. Domoljublje je tu na prvom mjestu, strah od imigranata i zalaganje za očuvanje europskog kršćanskog nasljeđa, ali bez petljanja po holokaustu i SS-ovcima.

DRESDEN, GERMANY - AUGUST 25: Martin Sellner, a leading member of the Identitarian Movement, chats with visitors at a gathering entitled

Sean Gallup / Getty Images

 

Martin Sellner prvostupnik je filozofije, nezavršeni student prava koji radi kao grafičar.

– Radije bih u miru čitao Heideggera, ali nam situacija to ne dopušta. Zbog toga me umjesto na sveučilištu možete naći na svim mogućim socijalnim medijima kao što su blogovi, YouTube, krovovi kuća, Instagram, demonstracije, Facebook i kazališne bine – stoji na njegovoj web stranici. Kazalište? Za Sellnera i ekipu pročulo se 2016. kad su upali na predstavu na bečkom sveučilištu koju su izvodili tražitelji azila. Polijevali su umjetnom krvlju izvođače i publiku. Krovovi kuća? Ovog ljeta se Sellneru i 16 njegovih kolega sudilo pred sudom u Grazu za širenje mržnje i osnivanje kriminalne organizacije, među ostalim i za to što su se popeli na krov središnjice stranke Zelenih u Grazu i raširili 16 metara širok transparent “Islamizacija ubija” i upali na predavanje o integraciji izbjeglica na sveučilištu u Klagenfurtu. Optuženi su bili stari od 20 do 35 godina, među njima je bila i jedna žena. Sud ih je na kraju gotovo sve oslobodio (slogan u kojem se integracija označava kao laž nije poruka protiv integracije, nego protiv jedne propale politike, ocijenio je štajerski sudac), samo su dvojica novčano kažnjena zbog oštećenja tuđih stvari i nanošenja tjelesnih ozljeda.

Identitari se bore protiv ljevičarske prevage u javnom mnijenju, protiv nasljeđa revolucionarne ’68. – simbola liberalne demokracije – i to čine istim starim šezdesetosmaškim metodama, prosvjedima, plakatima, demonstracijama. Javne akcije služe im za privlačenje pažnje medija. Najspektakularnija je bila ona prošle godine kad je Sellner s drugovima iznajmio brod kojim je htio spriječiti humanitarne udruge da kod obala Libije spašavaju migrante. Plan je bio da kad uoče brod koji želi pokupiti migrante, da ga potope. Za akciju “Obranimo Europu” skupili su više od 150.000 eura. Na kraju se mladim desničarima pokvario brod pa su ih humanitarci morali spašavati. BBC prenosi kako su na Sellnerovom brodu pronašli ilegalne izbjeglice iz Šri Lanke, pa je kapetan uhićen zbog švercanja migranata.

Martin Sellner pisao je svoj blog s desnim stavovima kad je saznao za francusku skupinu Bloc Identitaire, koja je 2012. objavila rat multietničkom društvu. Od Francuza je preuzeo estetiku, crno-žuti logo i osnovnu poruku: trenutno se ne borimo za spas Naroda ili Rase, nego za spas europskog identiteta. I to ne sirovo kao prije, s porukom Auslanderi raus, nego “Remigration”. Ali u suštini stvar ostaje ista.

Radikalizam na društvenim mrežama

Iako se zovu pokretom, austrijski Identitari su manja skupina, koja traži simpatizere preko socijalnih mreža. Za razliku od nekih drugih desnih grupa, koncentrirani su na prikupljanje mladih pristaša. Jedan od ciljeva identitarizma je pretvoriti rasizam u nešto moderno i trendi, protumačio je Christoph Gurk s bavarskog radija. Nakon Francuske, Austrije i Njemačke borci za obranu europskog identiteta osnovali su svoje organizacije još u Italiji, Sloveniji, Irskoj, Češkoj, Mađarskoj i Danskoj.

– Osnovan 2012., naš pokret je danas najveći domoljubni pokret mladih u Europi. S aktivnim ograncima u mnogim europskim državama, postajemo vodeća snaga za obranu i očuvanje našeg europskog identiteta i tradicije – navode na svojoj web stranici.

Mi smo posljednja snaga koja je još pobunjenička i revolucionarna, ističe Sellner.

DRESDEN, GERMANY - AUGUST 25: Martin Sellner, a leading member of the Identitarian Movement, speaks to journalists at a gathering entitled

Sean Gallup / Getty Images

 

– Trebamo samo negdje rastegnuti transparent ili poslati kakav poziv, i čitava zemlja je u pobuni – samouvjereno je izjavio lani. Tada je bio na vrhuncu, i doista se činilo da će mu utjecaj samo rasti. Tih dana ga je njemački Die Zeit u velikom tekstu opisao kao šminkera romantičnog pogleda koji po internetu rado dijeli spotove repera poput Money Boya, LGoonyja i Yung Hurna, citira konzervativne filozofe i masovno širi svoje poruke preko Twittera, Instagrama, YouTubea i Facebooka. Bilo pa prošlo. Imao je više od 18.000 fanova na Facebooku, ali su mu profili na Facebooku i Instagramu izbrisani. Selfije zgodnog Martina možete i dalje naći preko hashtaga #martinsellner: evo, posljednjega dijeli neki Hrvat iz Austrije s nickom “Lijepa li si-Croatia”. Prije godinu dana su ga nazvali najuspješnijim influencerom novog europskog desnog radikalizma, a danas ga više nema uopće na Facebooku i na Instagramu, kao što nema ni više drugih desničarskih ikona koje su se skupa s njim isticale kao vrlo utjecajne među mladima.

Sellner je baniran s Facebooka i YouTubea otprilike u vrijeme kad su vlasti Velike Britanije njemu i njegovoj curi Brittany Pettibone zabranile ulazak u zemlju zbog širenja mržnje. Kad je prošli put bio tamo, krajem listopada 2017., objesili su veliki transparent na Westminsteru “Obranite London, Stop islamizaciji” i osnovali Identitarni pokret Velike Britanije.

Brittany Pettibone je američka vlogerica koju zovu Barbikom Alt-righta. Ona ima 100.000 pretplatnika na YouTubeu i posta o tome zašto dečki imaju problema da priđu ženama i što se točno dogodilo u Chemnitzu, brije na desničarske teorije zavjere i priče o pedofilskoj mreži u koju je, kao, upetljana Hillary Clinton. Britanske vlasti su jednostavno zaključile da par širi mržnju i u ožujku ove godine zabranile im ulazak. Kakva mržnja, brani se Seller, eto nisam znao da je “Paki” uvredljiv naziv za Pakistance…

Javne provokacije

Sellner i mlada ekipa desničara izvrsno znaju koristiti medije pa su radili promišljene javne provokacije s kojima bi si priskrbili neviđenu reklamu. U kolovozu 2016. petnaestak aktivista popelo se na Brandenburška vrata u Berlinu i objesilo transparent: “Sigurne granice-sigurna budućnost”. Idućeg ljeta austrijski i njemački identitari organizirali su zajednički marš kroz Berlin. Tada se vidjelo da ih ima tek nekoliko stotina. U Njemačkoj su pod nadzorom službe za zaštitu ustavnog poretka, koja je ustanovila da su iznimno aktivni na društvenim mrežama preko kojih šire svoju mržnju prema strancima, posebno prema muslimanima, jer izjednačavaju islam s islamskim terorizmom. U Njemačkoj grupa ima oko 500 članova, prenio je Der Spiegel, ovaj austrijski ogranak i manje: 30 do 40 ljudi čini aktivističku jezgru, plus još oko 200 simpatizera, procijenila je ekspertica za desni terorizam Judith Goetz u razgovoru za Der Spiegel. U Njemačkoj su policija i tužiteljstvo zabilježili 114 kaznenih djela koja su pripadnici te krajnje desne organizacije počinili od travnja 2017. do kolovoza ove godine, a godinu dana ranije bilo je 74 politički motiviranih kaznenih djela koja se povezuju s identitarnim pokretom.

Ako je suđenje u Grazu prošlo s većinom oslobađajućom presudom, ne znači da imaju podršku vlasti. U prosincu prošle godine u austrijsku vladu su ušli desničari iz Slobodarske stranke. Austrijska politika dodatno je zaokrenula udesno, migrantska politika postala je jedno od glavnih pitanja, a kancelar Sebastian Kurz iz Pučke stranke u stavu prema imigrantima bliži je Viktoru Orbanu nego Angeli Merkel. Sellner i ekipa su izgubili smisao djelovanja, njihove ideje i teme je preuzela vlast. FPO se distancirao od njih, iako je više Sellnerovih aktivista prije bilo aktivno u toj, također antiimigrantskoj stranci.

Skupina je pod nadzorom službe za zaštitu ustavnog poretka, profili na društvenim mrežama su im sustavno banirani, nema profila ni lokalnih identitarnih podružnica. Ako pronađete neku, kad kliknete, vidite da je riječ o antiidentitarnoj grupi ili profilu. I mediji su sada naučili lekciju pa više ne nasjedaju tek tako i ne daju Sellneru besplatnu reklamu. Nakon akcije “Defend Europe” u srpnju prošle godine, blokirali su im Pay Pal račun preko kojeg su primali internetske donacije, i račun udruge u Steirmärkische Sparkasse. Krajem travnja policija je pretražila stanove Martina Sellnera i Patricka Lenarta koji s njim vodi austrijsku identitarnu organizaciju, a pretražene su i službene prostorije udruge. “Zbog pritiska mađarska banka je objavila da će nam zatvoriti račun”, požalili su se na svom Facebooku. A onda su im zabranili Facebook.

Martin Sellner, spokesman for Identitarian movement in Austria, poses in the harbour of Catania, Italy, July 19, 2017. Picture taken July 19, 2017. REUTERS/Antonio Parrinello - RC171E23A230

Antonio Parrinello / REUTERS

 

Facebook gasi identitare

– Organizacije ili osobe koje šire mržnju nisu dozvoljene na Facebooku i Instagramu – rekla je glasnogovornica Facebooka za dpa. Početkom svibnja blokirani su profili identitarnih udruga i u Francuskoj.

Ipak, Sellneru nije potpuno onemogućena internetska agitacija. Ostao mu je Twitter s 30.000 followera i YouTube kanal s 59.000 pretplatnika, tri puta više nego lani. U dva dana njegov videoprilog iz Dresdena “Dobrodošli u otpor – Faza 1.5” (neatraktivan, sav u jednom kadru) pogledalo je skoro 23.000 ljudi. Osim što daje podršku Pegidi, skupini koja svakog ponedjeljka u Drezdenu održava demonstracije “protiv islamizacije Europe”, Martin Sellner u tom vlogu obavještava pristaše da je u tijeku kampanja protiv UN-ovog sporazuma o pomoći izbjeglicama (Stop UN Migrationspakt), kojom traže da se Austrija, Njemačka i Švicarska pridruže Trumpu i Orbanu i istupe iz sporazuma postignutog u srpnju nakon 18 mjeseci pregovora. Uskoro ide spot, najavljuje Sellner, i poziva simpatizere da masovno šalju pisma i mailove diplomatima koji u UN-u zastupaju te tri zemlje njemačkog govornog područja. Po UN-ovim podacima, na svijetu je trenutno oko 250 milijuna izbjeglica, što čini 3,4 posto svjetskog stanovništva. Sporazum članica UN-a je posljednji, smrtonosni udarac nacionalnoj državi, dramatično upozorava Sellner na svom vlogu. U vrijeme kad europska politika zaokreće udesno, tipu poput njega nije lako. Ne može tražiti da se granice zatvore jer su već zatvorene, niti da se strance jednostavno protjera iz zemlje, jer će onda dobiti zabranu javnog djelovanja. Šef hipsterske desnice mora biti oprezan i dovitljiv.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: