Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

INICIJATIVA ‘NAROD ODLUČUJE’ NE ODUSTAJE Tvrde da su za jedno referendumsko pitanje četiri knjige s potpisima nestale, a za drugo ima tri knjige viška

Predstavnici građanske inicijative “Narod odlučuje” u srijedu su izvijestili da se broj knjiga s potpisima koje su predali u Hrvatski sabor i broj koje je iznijelo Ministarstvo uprave ne slaže te da će u vezi s tim poduzeti pravne korake.

Nakon što su zapečaćene kutije iz Hrvatskog sabora predane Ministarstvu uprave za referendumsko pitanje broj 1 nedostaju četiri knjige potpisa, dok su u paketima referendumskog pitanja broj 2 pronađene tri knjige viška, rekao je Luka Mlinarić u ime inicijative pozivajući su na izvješće Ministarstva uprave.

Naime, iz jedne kutije za prvo pitanje nestalo je deset knjiga, šest knjiga pronađeno je u pet drugih kutija, dok četiri uopće nisu pronađene, dodao je.

Predstavnici inicijative su na konferenciji za novinare istaknuli i da u izvješću Povjerenstva Ministarstva uprave stoji da članovi Povjerenstva Ministarstva uprave nisu bili prisutni prilikom otvaranja kutija u APIS-u te da nisu pregledali kutije prilikom započinjanja pregledavanja broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa.

Međutim, primopredaji potpisa u Hrvatskom saboru, 13. lipnja, koja je trajala više od četiri sata, saborsko povjerenstvo bilo je sastavljeno od 17 članova, od kojih tri člana građanske inicijative “Narod odlučuje”, i svi su članovi vlastoručno potpisali zapisnik, a sve kutije nakon pregledavanja i popisivanja bile zapečaćene i spremljene u arhiv Hrvatskog sabora, naglasili su.

Imamo situaciju da ministar uprave Lovro Kuščević nije dozvolio promatrače iz inicijative “Narod odlučuje”, prema uputama premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da prema njegovu dubokom uvjerenju to nije potrebno, a s druge strane, imamo nesuglasje u osnovnim podacima i to smatramo sumnjivim, rekao je Mlinarić.

Tvrtko Krpina pitao je kako je moguće da se popisne knjige izgube od Sabora do Vlade u 100 metara, a da premijer i ministar istovremeno tvrde da se 31 tisuća hrvatskih građana ne zna potpisati, napisati OIB, te pročitati svoje ime prezime.

Poručio je da će u vezi “s protuzakonitim manipulacijama” za dva dana obavijestiti javnost o njihovim pravnim koracima.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: