Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

ISPOVIJEST MATURANTICE KOJA JE GODINU DANA BILA NA RAZMJENI UČENIKA U AMERICI ‘Američki srednjoškolci ne izlaze van, nema klubova kao kod nas…’

Maturantica Prve sušačke hrvatske gimnazije Dora Lušić (17) prošle godine bila je jedina hrvatska učenica koja je u sklopu natječaja programa ASSIST (American Secondary Schools for International Students and Teachers) osvojila besplatnu školarinu u SAD-u i to u Nevadi, u Renu. Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja se bavi razmjenom studenata i učenika, a za godišnju školarinu u SAD-u Dora se natjecala s ukupno 1500 vršnjaka iz cijeloga svijeta, od čega je njih 200-tinjak uspjelo proći selekciju i osigurati si jednogodišnji boravak u SAD-u koji će im financirati ASSIST, piše Novi list.

Ono što je ovoj Riječanki omogućilo ulazak u program čiji je slogan “Today’s Scholars. Tomorrow’s Leaders” obrazovna je uspješnost, ali i uspješnost na ispitima te briljiranje na usmenim razgovorima s voditeljima programa ASSIST. Nakon godinu dana provedenih gotovo deset tisuća kilometara daleko od Rijeke, Dora se s početkom ove školske godine vratila u klupe sušačke gimnazije, a za godinu dana školovanja provedenu u privatnoj školi Sage Ridge School i život u Nevadi kaže da su bili iznimno pozitivno iskustvo koje bi preporučila svakome. Ono što ju je u toj godini izbivanja najviše fasciniralo je upoznavanje drugih kultura i drugačijeg načina života za što smatra da ju je izgradilo kao osobu.

– S obitelji u kojoj sam bila smještena puno sam putovala i vidjela razne kulture i običaje. Ono najvrednije što sam naučila u zadnjih godinu dana je veća tolerancija prema nečemu što je drugačije, ali i fleksibilnost – ističe Dora.

Uspoređujući život koji je vodila sa svojom zamjenskom obitelji i život u Hrvatskoj Dora kaže kako je to bio kompletno drugačiji način života, koji nije toliko ležeran kao ovaj kod kuće, jer cijeli je dan u pokretu. Što se pak školskog života tiče, u Hrvatskoj je, kaže, gradivo definitivno teže i opsežnije.

– Bila sam u privatnoj školi pa ne mogu govoriti o tome kakve su američke javne škole. Iskustvo koje sam imala je da je kod nas gradivo teže i opsežnije, ali tamo se više vremena troši na školske obveze izvan same nastave. Nastava je od 8 do 15 sati s velikim odmorom i pauzom za ručak, a u školi je kantina koja priprema ručak. Broj predmeta daleko je manji. Između 5 do 7 predmeta, ovisno kako si učenik organizira raspored. Imaju određeni broj predmeta koje moraju savladati tijekom školovanja i sami biraju kad će ih slušati. Ovdje u gimnaziji, u jednoj godini imamo 15 do 17 predmeta – usporedila je maturantica za Novi list.

Ono što ju je posebno oduševilo je likovni odgoj, jer kako priča, to je onaj pravi osnovnoškolski likovni koji potiče kreativnost i originalnost.

– To je bio sat koji čekaš cijeli dan, u kojem nema nikakvih restrikcija, a u Hrvatskoj se takva nastava gubi u srednjoj školi. Mi učimo teoriju, a oni tu teoriju usvajaju kroz svoje radove – ispričala je Dora. Uspoređujući hrvatske i američke tinejdžere, ističe kako su američki srednjoškolci daleko više vezani uz obitelj s kojom uglavnom provode slobodno vrijeme.

– Američki srednjoškolci ne izlaze van, nema klubova kao ovdje i sličnih stvari. Oni su uglavnom sa svojim obiteljima, a zabava su kino i večere te odlazak na kuglanje. Osamostaljuju se kasnije nego naši tinejdžeri, jer mi kao da dobijemo krila čim krenemo u srednju školu, a oni ta krila dobivaju tek odlaskom na fakultete – navodi Dora dodajući kako joj se američka prehrana svidjela, ali da bakinoj kuhinji ipak nema premca.

Sušačka maturantica kaže i da se sa svojom zamjenskom obitelji jako zbližila, ali i stekla nove prijatelje sa svih strana svijeta, jer u školi nije bila jedina učenica na razmjeni.

– Mislim da su to veze koje ostaju za cijeli život. U zamjenskoj obitelji imala sam dva brata i s njima sam se jako dobro povezala, kao i s roditeljima. Naravno da mi je nedostajala i moja obitelj, no život je bio toliko ubrzan da nisam stigla ni razmišljati o tome. Sa zamjenskom sam obitelji ‘kliknula’, bila sam prva učenica koju su udomili, no to je lutrija, jer ima slučajeva da učenik i obitelj ne budu kompatibilni – rekla je Dora za Novi list.

Kao jednu od najvećih vrijednosti stečenih u posljednjih godinu dana Dora izdvaja i usavršavanje engleskog jezika za što zaključuje da će joj u budućnosti itekako dobro doći.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: