Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Istospolni par koji želi udomiti dijete tužio državu, a u slučaj se umiješala i Markićkina udruga: ‘Tražimo uvid u privatnu tužbu, to je naše pravo’

ZAGREB – Udruga Dugine obitelji, koja okuplja LGBT osobe koje su roditelji ili to žele postati, izvijestila je u srijedu kako je udruga U ime obitelji početkom rujna putem odvjetnika podnijela zahtjev za uvid u spis privatne tužbe jednog istospolnog para u Zagrebu, kao zainteresirana strana na strani tuženika tj. države, uz obrazloženje da “ima pravni interes za uvid u predmet, a sve u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova”.

To je, prema dostupnim informacijama, prvi put da se jedna udruga civilnog društva, koje većinom štite manjine, te prava i interese građana, svrstala uz državu koja je tužena zbog diskriminacije, stoji u priopćenju udruge Dugine obitelji.

U zadnje dvije godine nekoliko istospolnih parova pristupilo je postupku udomiteljstva djece, ali su odbijeni unatoč pozitivnoj evaluaciji stručnih službi centara za socijalnu skrb, psihologa i socijalnih radnika, uz argument da zakonski okvir ne prepoznaje životne i neformalne životne partnere kao potencijalne udomitelje, iako Zakon o životnom partnerstvu prepoznaje životno partnerstvo kao obiteljsku zajednicu.

Jedan istospolni par iz Zagreba žalio se Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je negativno riješilo žalbu, pa je par tužio Republiku Hrvatsku zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije kod izdavanja dozvole za obavljanje udomiteljstva, a spor je završio na Upravnom sudu.

“Udruga U ime obitelji podnijela je zatim zahtjev za uvid u privatnu tužbu gej para i namjeru da se umiješa u pravni spor. Svoj interes obrazložili su nabrajanjem ciljeva udruge, između ostalih ‘promicanje obiteljskih vrijednosti, osnaživanje obitelji, poboljšanje kvalitete života djece, mladeži i obitelji koja žive u rizičnim uvjetima…’, te naveli da “udruga ima dužnost, a i legitimno pravo očitovati se, odnosno o tim pitanjima zauzeti stajališta”, kaže se u priopćenju.

Upravni sud odbio zahtjev U ime obitelji

Budući da je u tom postupku riječ o pravnim pitanjima koja zadiru u pravnu poziciju instituta obitelji, braka, roditeljstva i zaštite djece, udruga U ime obitelji tvrdi kako ima pravni interes za uvid u predmet, sve u cilju zaštite naravnog braka i obitelji kod državnih tijela i ustanova.

Upravni sud odbio je zahtjev U ime obitelji jer ta udruga nije stranka u postupku, nije ni tužitelj, ni tuženik niti zainteresirana osoba, a odluka suda u ovom slučaju nema učinak na prava i pravne interese udruge.

Koordinator Dugine obitelji Daniel Martinović pozdravio je odluku Upravnog suda ocijenivši zahtjev U ime obitelji za uvidom u privatnu tužbu “iznimno problematičnim”.

“Prema obrazloženju udruge koja se pokušala umiješati, čini se da ona želi preuzeti ulogu zaštitnice naravnog braka i obitelji, iako se u ovom slučaju ne radi o braku, već o životnom partnerstvu koje je zakonom priznata obiteljska zajednica, te konkretnom postupku diskriminacije prema paru koji je htio pristupiti sustavu udomiteljstva”, ocijenio je Martinović.

Smatra kako bi se institut udomiteljstva u Hrvatskoj trebao proširiti, a ne suziti, kako se ne bi eliminiralo osobe koje su prošle sve evaluacije i pokazale se kao podobni udomitelji samo zato što su sklopile životno partnerstvo.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: