Subota, 18 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

ISTRAŽILI SMO: Kad se policija uskoro opremi uređajima za mjerenje razmaka, kazne od 2000 kuna će pljuštati kao iz kabla. Evo i zašto…

Zakon kaže da “vozač, kada se kreće vozilom iza drugog vozila istom prometnom trakom, mora voziti na udaljenosti koja nije manja od udaljenosti koju bi prešao brzinom kojom vozi u dvije sekunde, odnosno udaljenosti propisanim prometnim znakom”. Dakle, ako vam policija izmjeri razmak od 1,4 sekunde platit će 2000 kuna kazne.

No piše i da “pri povoljnim uvjetima vožnje, kada se vozi u koloni vozila koja se kreće manjom brzinom, udaljenost može smanjiti, ali ne smije biti manja od udaljenosti koju vozilo može prijeći u jednoj sekundi”.

Zagreb, 241119 Ilustracie za temu o razmaku automobila na autocesti. Foto: Marko Miscevic / Cropix

CROPIX

 

Dakle razmak os 1,4 sekunde još je uvijek veći od sekunde, a kad su povoljni uvjeti vožnje možete zaključiti da ste ipak kaznu izbjegli.  Ali ne. prema ocjeni policajca određuju se vremenske prilike, dakle ako je suho ali s tmurnim nebom, platit ćete 2000 kuna, ili 1000 i roku od tri dana.

Dakle, ako policija krene striktno kontrolirati i kažnjavati vozače zbog nedovoljnog razmaka, baš kako je još u kolovozu zamišljeno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama moglo bi biti napisano jako puno kazni…

Zagreb, 241119 Ilustracie za temu o razmaku automobila na autocesti. Foto: Marko Miscevic / Cropix

CROPIX

 

A da se taj trenutak bliži, može se zaključiti po najmanje dva poteza. Prvi, policija je krenula u nabavku uređaja s kojima bi mogla mjeriti razmak. U ovom trenutku, naime, to nije moguće niti uz najbolju voljnu, jer jednostavno nedostaje opreme. No, kako kažu iz policije, “navedeni prekršaji moći će se sankcionirati nakon što nabava bude realizirana”.

Drugi, krenulo se u izmjene Pravilnika o mjeriteljskim i

Izvor vijesti

Slični postovi: