Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Istraživanje: Više od trećine građana Srbije neodlučno hoće li se cijepiti

Više od trećine punoljetnih građana Srbije i dalje je neodlučno hoće li se cijepiti protiv covida-19, a među neodlučnima je najveći postotak u dobi od 18 do 39 godina, pokazuju rezultati istraživanja objavljenog u subotu u Beogradu u vrijeme dok je i dalje visok trend broja zaraženih i umrlih.

Čak 38 posto punoljetnih građana nije sigurno da li će primiti cjepivo protiv covida 19, od toga je 62 posto mladih od 18 do 29 godina, dok je 55 posto neodlučnih u dobi od 30 do 39 godina, rezultati su zajedničkog istraživanja agencije Ipsos, Filozofskog fakulteta i Udruge za javno zdravlje, objavio je u subotu RTS.

U anketi provedenoj tijekom rujna je devet posto ispitanika koji se kategorički odbijaju cijepiti, dok je osam posto izabralo odgovor da “vjerojatno neće” primiti cjepivo.

Rezultati istraživanja pokazuju i da je među procijepljenima visoka spremnost da se primi i treća doza koju je već primilo 22 posto punoljetnih, a 69 posto ih to planira učiniti.

Predsjednik Udruge za javno zdravlje i međunarodni konzultant za imunizaciju Dragoslav Popović rekao je za RTS da među 38 posto neodlučnih postoji “šest veoma različitih skupina”, među kojima je i devet posto ispitanika koji su rekli da se još nisu cijepili, ali “vjerojatno hoće”, te pet posto onih koji “sigurno hoće”.

Popović drži da je ozbiljan problem u tome što veliki broj zdravstvenih djelatnika još nije cijepljen, te što su mnogi ljudi, unatoč kampanji cijepljenja, neinformirani.

Srbija je među prvima u Europi započela kampanju cijepljenja i osigurala dovoljno cjepiva, a trenutačno ih koristi četiri, od kojih dva s liste koju priznaje EU – Pfizer i AstraZeneca, te ruski Sputnjik V i kineski Sinopharm.

Kampanja je poslije ambicioznog početka posustala pa Srbija danas, suočena s jakim antivakserskim lobiranjem, ima više od 54 posto datih prvih doza, te oko 52 posto potpuno procijepljenog stanovništva, dok

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: